Румен Петков в Стара Загора: Настояваме за обществени дискусии за съдбата на "Марица изток"

Петков заяви, че е провел среща с кмета на Стара Загора Живко Тодоров и че очаква бърза реакция относно организиране на подобни дискусии с експерти и политици. Сред въпросите в тези дискусии са: какво е мястото и ролята на Маришкия басейн във въглищното производство и за гарантиране на енергийната сигурност в страната.

 14.08.2022 13:51
Румен Петков в Стара Загора: Настояваме за обществени дискусии за съдбата на "Марица изток"

АБВ настоява незабавно ръководството на Община Стара Загора да организира обществени дискусии във връзка със съдбата на "Марица изток", каза пред журналисти в Стара Загора председателят на партията Румен Петков. Повод за дискусиите е планираното освобождаване на 12 000 души съгласно Териториалния план за справедлив преход. 

Петков заяви, че е провел среща с кмета на Стара Загора Живко Тодоров и че очаква бърза реакция относно организиране на подобни дискусии с експерти и политици. Сред въпросите в тези дискусии са: какво е мястото и ролята на Маришкия басейн във въглищното производство и за гарантиране на енергийната сигурност на страната.

Две са референтните години, които предвижда този план, посочи Петков. Едната е 2026 година, а другата - 2038 г. През първата най-малко 12 000 работни места ще трябва да бъдат прехвърлени към други икономически сектори. През 2038 г. се очаква да бъдат засегнати още 15 000 работни места. 

"Кирил Петков и Асен Василев се подписаха в подписка за защита на компрекса, а днес се предлага закриване на работни места. След като са се ангажирали да ги запазят, защо предлагат гилотиниране на комплекса?", попита председателят на АБВ. 

По думите на Петков трябва да бъде обсъдено какво се предлага на територията на Стара Загора и даде за пример част от тестовете в плана: "Четем за "производство на ел.енергия от ВЕИ", на друга страница пише: "Въгледобивните мини, открити находища и прилежащите им терени ще се нуждаят от мащабна рекултивация, каквато досега не е имало в България", както и това: "Област Стара Загора е една от най-подходящите за наземни фотоволтаични инсталации, тъй като около 1/4 от площта на Минния комплекс е рекултивирана".

"В Териториалния план има много лъжи и абсурдни текстове, вероятно има НПО, които са взели маса пари и по подготовката на този план, и по комуникацита със засегнатите групи и общности. На този въпрос ще потърсим отговор, за да видим кой какви пари пилее", обеща Петков. 

"При положние, че Полша гарантира въглищното си производство и ел.енергия от въглища, Германия възстановява въглищно производство и обсъжда въдстановяването на ядрената си енергетика, Австрия и Франция възстановяват работата на определени Мини и подготвят възстановяване на топлоцентрали, ние сме държавата, която иска да ликвдидира днес и сега своето въглищно произвоство, при положение, че ТЕЦ-2 се чувства финансово стабилен. Ударът, който се планира с този план върху енергетиката ни е нечовешки", коментира Румен Петков.

"Надявам се на една активна дискусия, която да бъде институционално подкрепена и от служебното правителство и от президента, за да можем пред нашите партньори в Европа да заявим ясно как да заявим нашето бъдеще, то не може да е по-различно от начина, по който го вижда Полша, Германия, Австрия, Франция. Ние трябва да излъчим хората, които да защитят българския интерес, което е постижимо", заяви в отговор на журналистически въпрос на stz24.com лидерът на АБВ. 

Вчера, своето безпокойство относно съдбата на работещите в енергийния комплекс изрази и кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

По време на съвместно работно посещение с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и представители на партията в Димитровград, Тодоров коментира темата за Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора. Той се обяви против планираното освобождаване на работна ръка и попита "какво ще се прави, за да може тези хора да имат някаква алтернатива".

До 23 август заинтересованите страни могат да подават конкретни предложения и препоръки по проектодокумента. 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | Тодоров | Живко | Мини | кмета | Румен Петков | Териториалния план за справедлив преход

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори