Николай Василев: Не се очертава рецесия в света или в Европа

"Годината щеше да бъде добра за световната икономика. Сега ще бъде по-малко добра, но не бедност", допълни той. По думите му туристическият сезон у нас няма да бъде същият.

 23.03.2022 09:15
Николай Василев: Не се очертава рецесия в света или в Европа

"Не смятам, че трябва да се готвим за бедност. Не се очертава извън Русия и Украйна, които водят война, рецесия в света или в Европа". Това коментира в студиото на „Здравей, България” бившият министър на икономиката Николай Василев.

"Годината щеше да бъде добра за световната икономика. Сега ще бъде по-малко добра, но не бедност", допълни той. По думите му туристическият сезон у нас няма да бъде същият.

"Растежът вероятно няма да е такъв, какъвто трябваше. Това е жалко, защото инфлацията се бори най-добре с растеж", уточни Василев.

Бившият министър на икономиката обаче коментира, че очаква положителен растеж. „България не е толкова засегната, колкото другите държави. Също така инвестициите и без това клоняха към нула през последните десет години. Сега съвсем ще ударят нулата с войната”, подчерта той.
По думите му светът няма да спре, ако цените на петрола или друга суровина се вдигнат. И припомни по-скъпия петрол през 2007 г. на фона на по-ниските доходи тогава у нас,  в сравнение със сегашните.

„Петрол се произвежда на всички континенти. Той може да се пренася. Ситуацията с газа е малко по-лоша. Хубавото е, че сега идва летният сезон. Да се надяваме, че най-после ще построим интерконектора с Гърция, за да имаме алтернативни доставчици”, заяви Василев.
Коментар той направи и за актуализациите на бюджета. „Актуализацията е въпрос не толкова на пари, а на манталитет. Това, което правим със зърното, което аз пак не харесвам, е актуализация за над милиард лева. Ние приехме най-щедрия бюджет в историята на държавата и пак не ни стигат парите”, подчерта бившият министър. 
Според Василев държавата не трябва да взима никакви мерки за олиото, тъй като България била огромен производител и износител на суровината. „Когато говорим за спекула - не гледайте две бутилки олио в супермаркета - това не е спекула”, категоричен е той. И допълни: „Всички наивни и панически соцмерки изобщо не ги подкрепям”, поясни Василев.

Ситуацията със зърното определи като по-интересна. Припомни свои предупреждения от години, че правителствата не мислят за бъдещето. „Никакви мерки не взимат за възможните кризи. За нищо не бяхме готови и продължаваме да не сме готови”, е позицията му.


Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери добра | Няма | Василев | бедност

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори