Опасни яйца: Скандалът се разраства

Изтеглени милиони яйца заради открит палет със стока, заразена с инсектицида фипронил

 11.08.2017 13:18
Опасни яйца: Скандалът се разраства

След като през последните дни от пазарите в Германия, Белгия, Холандия, Словакия и Дания бяха изтеглени милиони яйца заради открит палет със стока, заразена с инсектицида фипронил, скандалът продължава да се разраства.

В петък отношение взе и изпълнителният орган на Европейския съюз – базираната в Брюксел Европейска комисия. Тя ще свика среща на високо равнище на страните, засегнати от скандала със заразените яйца, след като бъдат изяснени всички факти, съобщи еврокомисарят за здравеопазването и безопасността на храните Витенис Андриукайтис, цитиран от Ройтерс.

„Предложих да свикаме среща на високо равнище, в която да участват и компетентните министри, и представителите на агенциите за безопасност на храните във всички засегнати страни членки, веднага щом бъдат събрани всички факти“, уточни Андриукайтис в писмено изявление. Той вече е обсъдил това предложение с министрите на Германия, Белгия и Холандия. 

Скандалът започна преди около десетина дни, когато Холандската служба за безопасност на храните публикува списък на партиди с яйца, за които има съмнение, че са заразени с фипронил - отровен препарат срещу кърлежи, бълхи и хлебарки. Той е често срещана съставка във ветеринарните продукти и е забранен за използване върху животни, предназначени за консумация от човека. Световната здравна организация го определя като "умерено токсичен" за човека, тъй като при големи количества може да увреди черния дроб, щитовидната жлеза и бъбреците.

След като холандският орган информира за проблема, редица вериги започнаха масово да изтеглят яйца от магазините си. Вследствие на проверките бяха затворени над 180 птицеферми за неопределено време. Оказва се, че всички те са закупили от една и съща фирма препарат за борба срещу въшки. Става дума за холандската фирма Chickfriend, която е използвала големи количества от препарата, за да се пребори с въшки, нападнали кокошките ѝ.

Междувременно и Германия алармира за огромни количества яйца, замърсени с инсектицида. Сред тях обаче има и такива, които са собствено производство, което означава, че и германските птицепроизводители също използват вредното вещество за дезинфекция. Според информация на списание Der Spiegel проверката е стигнала до доставчик на химически материали от белгийския град Веелде. Мъж на име Патрик Р. е поръчал големи количества от медикамент, съдържаш опасното вещество фипронил, от завод в Румъния.

„Мисля, че още не сме достигнали връхната точка на скандала. В момента имаме повече от 10 млн. заразени яйца, не можем да кажем, че нещата са под контрол. Все повече и повече предприятия в Германия се оказват засегнати. Съветът ми е много да внимавате с яйцата", коментира министърът на земеделието в провинция Долна Саксония Кристиян Майер, цитиран от DPA.

Дискаунт веригата Aldi изтегли от всички свои германски клонове холандските яйца заради скандала. Според нея става дума за „просто предпазна марка”. Търговската верига обаче призна, че скандалът може да доведе до недостиг на яйца на пазара в цяла Германия. Супермаркетите Penny, Lidl, ReWe и Edeca също започнаха да премахват подозрителните яйца от рафтовете си.

Всичко това обаче може да има катастрофални последици преди всичко за холандските птицевъди, защото над 60% от производството на яйца в страната е предназначено за износ към страни като Германия и Франция. Пред Ройтерс председателят на националната браншова асоциация Хени де Хаан предупреждава, че крайните реакции на германските търговци могат да предизвикат "бедствие" за сектора.

„Ако останалите търговски вериги последват примера на Rewe, няма как да избегнем бедствието. Ако тази мярка е временна, все още имаме шанс да наваксаме загубите. Но ако продължи по-дълго, целият холандски сектор - включително дистрибуторите - ще фалира. Няма как да намерим друг пазар за продажбата на 4,5 млрд. яйца на година", пояснява още тя.

 източник: investor.bg

снимка: Ройтерс

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери повече | заради | Германия | храните | количества | Ройтерс | яйца | скандала | фипронил | инсектицида

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори