500 евро става минималната пенсия в Словения

Гарантирана минимална пенсия от 500 евро ще получават най-бедните пенсионери в Словения, реши парламентът в Любляна, предава БНТ. Целта е никой от изпълнилите...

 26.04.2017 20:00
500 евро става минималната пенсия в Словения

Гарантирана минимална пенсия от 500 евро ще получават най-бедните пенсионери в Словения, реши парламентът в Любляна, предава БНТ. Целта е никой от изпълнилите критериите за възраст и трудов стаж граждани на държавата да не прибягва до социални помощи.

При близо 1600 евро среден брутен месечен доход на глава от населението в началото на тази година 98 хиляди и 200 словенски пенсионери от общо 440 хиляди са получавали по по-малко от 500 евро на месец. Данните са на осигурителните фондове.

Коалиционното правителство на премиера либерал Миро Церар пресмята, че новия минимум от октомври ще получават 45 хиляди и 200 души. Тази промяна беше приета с пълно мнозинство от 74 присъствали в пленарната зала на 90-местния парламент депутати. И е резултат от усилено лобиране на коалиционните партньори от Демократичната партия на пенсионерите в Словения и обвинения от опозицията в популизъм.

Миро Церар, премиер на Словения: Съгласете се, че пенсионерите все още са подложени на стрес заради приложените и спрямо тях антикризисни мерки за бюджетни икономии. Това правителство се опитва всякак да подобри живота на пенсионерите и социално слабите.Пенсионерската партия има 10 от 52-те депутатски места на управляващата коалиция и без тях тя няма да има мнозинство. Следващите редовни парламентарни избори в Словения трябва да са през юли идната година.

Бившата югославска република първа от източния блок въведе еврото през 2007 година

Източник: Агенция КРОСС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери година | хиляди | евро | пенсионери | пенсионерите | получават | пенсия | Словения

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори