Мега-ураганите: ужасът, който ще ни застига все по-често

Тропическите циклони се делят на пет степени от 1 до 5, в зависимост от интензивността

 09.09.2017 22:00
Мега-ураганите: ужасът, който ще ни застига все по-често

Дали "Харви" и "Ирма" са само едно предупреждение за това, което тепърва ни очаква? Дали мега-ураганите ще се превърнат един ден в "нормално явление"? И дали с тях природата си отмъщава за безобразията, които ние, хората вършим с нея?

Турболентен сезон на ураганите

Тропическите циклони се делят на пет степени от 1 до 5, в зависимост от интензивността. При това става дума за скоростта на вятъра, количеството валежи и разрушителната сила на ураганите. Най-опасни са ураганите от пета степен. И докато "Харви" в своя апогей беше от четвърта степан, "Ирма" със скорост на вятъра от 285 километра в час е един от най-силните регистрирани атлантически урагани. През последните години хората в САЩ и Карибския регион се отърваваха сравнително леко, но "сегашният сезон на ураганите е изключително активен", казва Андреас Фридрих от германската метеорологична служба във Франкфурт. "Това може да се обясни донякъде с ефекта Ел Ниньо. В момента имаме по-дълга фаза Ел-Ниньо и това е времето, когато отново се образуват повече и по-силни урагани над Атлантическия океан", казва експертът.

Ел Ниньо е метеорологичен феномен, който се проявава средно на четири години в различни интервали. Покачващите се температури на морската вода обаче допълнително усилват този ефект. "Освен това морската повърхност в региона на Мексиканския залив и в Карибския басейн е значително по-топла, около 30 градуса.

Източник: Агенция КРОСС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Стаж stz24.com


Маркери ураганите | Ниньо

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори