Иван Кръстев от листата на БСП: Европейският социален модел трябва да бъде възстановен

Средствата от ЕС трябва да се управляват прозрано и ефективно

 15.05.2019 16:35
Иван Кръстев от листата на БСП: Европейският социален модел трябва да бъде възстановен

През последните 11 години, под влияние на десницата, се налагат икономически политики, които реално спъват развитието на Европа. Под мантрата на свободния пазар и бюджетните ограничения стигнахме до ситуация, в която публичните инвестиции в по-голямата част на Европа са на едно критично ниво. Това е мнението на кандидатът за евродепутат от листата на „БСП за България” Иван Кръстев.

„От това страдат инфраструктурата и основните социални сектори - здравеопазване, образование. Това доведе до изключително високи нива на неравенство и разслоение между бедни и богати. В продължение на дълги години ЕС успяваше да бъде перфектната машина за сближаване чрез целенасочена инвестиционна политика. Сега,тази основна цел остана на заден план. Редно е да се запитаме какво прави Европа толкова привлекателна – дали само свободния пазар или високия жизнен стандарт и степен на социална сигурност”, коментира Кръстев.

„Когато говорим за европейска минимална заплата и пенсия, става въпрос за определяне на единни стандарти за размера спрямо брутния вътрешен продукт на страната, линията на бедност, достигнатата средна заплата.  Минималната заплата трябва да е около 60% спрямо средната заплата за дадената страна. Въвеждането на такъв стандарт ще означава, че автоматично, при  растеж на доходите в една доходна група, това ще води до растеж на доходите и в друга, по - ниско доходна група, и ще се запазва социалната свързаност. По този начин разслоението, което е основен проблем и в България, и в Европа, ще бъде до известна степен туширано”, категоричен е кандидатът за евродепутат.

Според него българите сме в позицията на догонващи. Политиките на десниците възпрепятстват растежа. Две години поред, от годишните доклади на ЕК става ясно, че страната ни изостава.

Пред stz24 Иван Кръстев коментира и темата за бежанците.

„Налаганата теза, че всеки може да избере къде в света да се установи и държавите трябва да са принудени да се съобразят, противоречи на установения международно правен ред. За нас това е неприемливо. ЕС трябва да играе много по-активна роля на международната арена. Т.е., за да се стигне до ситуацията с огромни бежански потоци означава, че Европа не е имала възможност да играе превантивна роля в регулирането на тези конфликти, в осигуряване на подкрепа на граничните страни. Отричаме тезата, която явно доминира – привличане на евтина работна ръка. Това подкопава системите за социална сигурност и местния пазар на труда. Средствата за социална интеграция и осигуряване на условия за живот на такива групи са изключително големи. Този процес на интеграция не върви гладко. Ние това не можем да си го позволим в България. Имаме наш етнически модел и няма как да осигурим подходящите условия за интегрирани на бежанци”, заяви кандидатът за евродепутат от листата на „БСП за България”.

Иван Кръстев определи и трита си най-важни приоритета за работа в ЕС.

„На първо място това е възстановяването на европейския социален модел. Такъв ЕС насочен към създаване на условия за високи доходи и висок жизнен стандарт, както и преодоляване на различията извън и вътре в държавите.

На второ място е изпълняване на договорите. Основна цел на ЕС е социалното, икономическо и териториално сближаване между страните членки на ЕС.

На следващо място е по-прозрачно и ефективно управление на средствата от ЕС. Инвестициите трябва да отговарят на местните потребности. Не може парите да се концентрират в няколко големи града в страната, а периферията да е оставена без базова инфраструктура, без нормални публични услуги. Например, реконструкцията на по-малко от километър улица в София струва 24 милиона лева , колкото сигурно рехабилитацията на пътната мрежа в една малка община”, категоричен е кандидатът за евродепутат Иван Кръстев.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Евроизбори 2019

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори