Драгомир Стойнев: И в българския парламент, и в Европа трябва да изпратим политици, които отстояват националния интерес, особено в енергетиката

На България е нужно правителство, което да отстоява българските икономически интереси и да изгради социален щит за хората“, това заяви Драгомир Стойнев при представянето на листата на коалиция „БСП за България“ за 27-ти МИР в Стара Загора.

 11.05.2024 09:54
Драгомир Стойнев: И в българския парламент, и в Европа трябва да изпратим политици, които отстояват националния интерес, особено в енергетиката

Коалиция „БСП за България“ представи програмата и кандидатите си за народни представители на среща в Стара Загора

На България е нужно правителство, което да отстоява българските икономически интереси и да изгради социален щит за хората“, това заяви Драгомир Стойнев при представянето на листата на коалиция „БСП за България“ за 27-ти МИР в Стара Загора.

Той определи управляващата преди изборите коалиция като инженерен проект, наричащ себе си евроатлантическо правителство, но носещо всички корупционни пороци на модела ГЕРБ. Липсващата национална позиция на това правителство той определи като служба на чужди интереси. Според него промените в Конституцията са основна грешка на управлението на „сглобката“ и те са и една от причините за задълбочаващата се политическа нестабилност.

Като основна тема на национално и регионално ниво той определи енергетиката и гарантиране на работата на комплекса Марица изток. БСП настоява по най-бърз начин министърът на икономиката да се разпореди за следващия регулаторен период два блока от ТЕЦ 2 да бъдат включени. Това заяви днес по време на представяне на листата на коалиция „БСП за България“ с кандидати за народни представители от 27 Многомандатен избирателен район- Стара Загора водачът ѝ Драгомир Стойнев. Той подчерта, че това „ще доведе до успокоение на гражданите, на работниците и всички в област Стара Загора, както и в държавата, защото по този начин се гарантира сигурност на производството на ел. енергия от въглища“. Според него основанието за това е, че „ние все още нямаме изграден модел, който ще доведе до либерализация“.

В този контекст той подчерта, че Европейските избори са важни, защото трябва да изпратят в Европа нови политици, които да защитават и националните интереси на европейските граждани. Според него Европа днес все повече е подчинена на лобизъм и бюрокрация, а не на интересите на нейните граждани. Това е различна Европа от тази на Робърт Шуман, един от големите политици, дал началото на възстановяването и обединяването й.

Водачът на листата на БСП заяви, че „трябва цялостна преработка на Териториалните планове, като те да се изготвят от държавата, а не от неправителствени организации. Той е за „цялостно преразглеждане на зелената сделка, така че държавите като България, които вече са изпълнили своите квоти за емисии, за тях тези бъдещи тавани да не важат. И цената на тези емисии да не се определят административно, да бъде такава, че въглищната ни енергетика да бъде конкурентоспособна“.  Според него е важно въглищните региони да бъдат обявени като такива „освободени от данъци“. Стойнев обясни, че това ще върне инвеститорите тук.

Специален гост на събитието беше водачът на листата за Европейски парламент Кристиан Вигенин.

Драгомир Стойнев очерта и част от мерките в Програмата на БСП, основно насочени към преодоляване на демографския срив и социална и икономическа стабилност: Минимална работна заплата за 2025 г. в размер на 1100 лева изчислена по законово установения механизъм, предложен от БСП; Еднократна помощ в размер на 7 минимални работни заплати (7700 лв. за 2025 г.) за всяко второ и трето дете на родители, които са осигурени минимум 24 месеца назад (обхваща над 9 000 родители); Еднократна помощ в размер на 10 минимални работни заплати (11 000 лв. за 2025 г.) за майки и осиновителки на дете до 1 г., учещи висше образование в редовна форма на обучение (обхваща 6 000 жени); Законово уреждане на задължително изплащане на коледни и великденски добавки за всички пенсионери: с размер на пенсията под средната за страната – добавка 20 на сто от минималната пенсия; Безплатни лекарства за хората над 75-годишна възраст (или за пенсионерите). Въвеждане на единен стандарт за управление на образователните институции; Един учебник по предмет за всеки клас в цялата страна. Промяна на нормативната уредба за конкурсите за избор и одобрение на учебниците; Засилване на възпитателната функция на училището и детската градина в дух на традиционни национални ценности за израстването на родолюбиво, патриотично и националноотговорно младо поколение; Възраждане на професионалното образование в съответствие с икономическите приоритети на страната; Премахване статута на търговски дружества на болниците; Намаляване на ДДС върху лекарствените продукти и медицинските изделия на 9%;

Купуването и продаването на гласове е престъпление! 

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | заяви | България | него | коалиция | Драгомир | Стойнев | правителство | листата

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори