Ден за размисъл преди изборите

Предизборната кампания приключи в полунощ.

 08.06.2024 09:23
Ден за размисъл преди изборите

Днес е ден за размисъл преди изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент в неделя.

Предизборната кампания приключи в полунощ.  

До приключването на изборния ден в 20 ч. на 9 юни се забранява агитацията за партия или за кандидат. Социологическите агенции не трябва да оповестяват допитвания до общественото мнение по повод изборите под каквато и да е форма до обявяването на края на изборния ден на територията на страната, според Изборния кодекс.

В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата. 

Местната власт има право да забрани продажбата на алкохол на територията на общината.

Днес се оборудват и помещенията за гласуване със всичко необходимо - бюлетини, машини, избирателни списъци, паравани, материали в помощ на избирателите. Членовете  на секционни комисии получават по график материалите .

В над 9 хиляди и 300 от секциите у нас ще има и машина за гласуване, която се инсталира от техници на фирмата Сиела Норма.

Машините се тестват. Ако се появи проблем с устройствата, който не може да бъде отстранен, се уведомява ЦИК. Тя ще вземе  решение, че в съответната секция гласуването ще е само с хартиени бюлетини. 

Машините за гласуване са под постоянна полицейска охрана от изнасянето им от склада до инсталирането и запечатването на секциите, като и след това те се  охраняват от органите на МВР.

Източник: БНР

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери гласуване | ден за размисъл | преди изборите | предизборната кампания проключи

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори