Национална инициатива за намаляване прага на преференциите стартира в Стара Загора

Към момента 10 общини са заявили подкрепа

 10.10.2019 14:30
Национална инициатива за намаляване прага на преференциите стартира в Стара Загора

По идея на Народен съюз, в Стара Загора стартира Национална гражданска инициатива за намаляване прага на преференциите от 7 на 3% при провеждане на местни избори. На 16 октомври ще се проведе събрание, след което започва събиране на необходимите подписи и предложението ще бъде изпратено в Народното събрание.

„През месец март 2019 година, след като се вдигна шум, управляващите казаха, че запазват прага от 7%. Нещата обаче не се случиха точно така. Преди новия изборен закон тези проценти се изчисляваха на база на общинската избирателна квота. Сега те отново са 7, но се изчисляват на база реалния брой гласове за съответната кандидатска листа. Това сериозно променя нещата. По този начин с над 10 пъти се увеличават нужните гласове за пренареждане на една листа. Ограничават се правата на хората да избират според собствената си съвест и според самия кандидат. В момента в големите партии пренареждането на практика е невъзможно”, коментира водачът на листата за общински съветници от Земеделски Народен съюз Мария Динева.

„Не е нормално една партия да влиза в Общинския съвет с 2% от гласовете на избирателите, а да са необходими 7% на даден кандидат, за да размести листата”, категоричен е и областният председател на Народен съюз Евгений Жеков.

Към момента 10 общини са заявили подкрепа за инициативата - Стара Загора, Чирпан, Братя Даскалови, Раднево, Пловдив, Марица, Ямбол, Дупница, Пазарджик и Враца. Очаква се да се присъединят и други.

След събранието започва реалното събиране на подписи. Амбицията е гражданската инициатива да събере 70 000 подписа. Подкрепа ще се търси от всички кандидати за общински съветници.

„Този закон не работи. На последните местни избори в Стара Загора, за да влезе дадена партия в Общинския съвет, бяха нужни 1209 гласа. Ако избирателната активност на тези избори е същата, за да има разместване в листите на големите партии, даден кандидат трябва да получи над 1500 гласа. Ако законът не се промени, преференциите се обезсмислят. Засягат се правата на един милион избиратели”, допълни Жеков.

„И в момента има кандидати за общински съветници, които не знаят за тази разлика”, категорична е Мария Динева.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Местни избори 2019

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори