Забрана за реклами

Полът не бива да влияе върху представата на децата за това, което те могат или не могат да правят.

 14.07.2019 08:29
Забрана за реклами

Децата обожават реклами и не отлепят поглед от телевизора, докато не свърши този блок. Родители от Великобритания обаче подлагат на съмнение влиянието на рекламите върху децата и определят като негативен начина, по който децата започват да виждат себе си и своето бъдеще под влияние на рекламите.

Полът не бива да влияе върху представата на децата за това, което те могат или не могат да правят.Редица реклами показват жените в ролята на домакини, които честят, перат, готвят, докато мъжете лежат на дивана и се наслаждават на мача на любимия си отбор. Има и реклами, в които мъже изпадат в ужас от това, че трябва да пазаруват или да свършат домакинска работа. В други пък жените се поощряват да пазят диети, за да влязат в новия бански за лятото, така че да са магнит за мъжете. Подобни реклами бликат отвсякъде – от телевизионния екран, от билбордове, по спирките на градския транспорт. Те се консумират и от децата ни.

Установено е, че повечето реклами популяризират отрицателни полови стереотипи, но във Великобритания това вече не е така и тези реклами не могат да се появяват свободно. Решението е взето още през декември 2018 г., но влиза в сила сега, а правилата са наложени от ASA – органът, който контролира рекламните правила и стандарти на острова. Променяйки рекламните правила от ASA се опитват да представят жените по начин, който е по-малко сексуално натоварен и да не нарушава равнопоставеността между половете.

Това поставя нови препятствия пред рекламистите. Хубавата новина е, че рекламодателите вече реагират положително на новите изисквания.

Норвегия е първата страна, в която е приет подобен закон още през 1978 г. През 2004 г. Испания е обявила за незаконно излъчването на реклами, унижаващи образа на жената. Белгия, Франция, Финландия, Гърция, Южна Африка и Индия също имат ограничения върху сексизма в рекламите.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Децата | реклами | жените | забрани | рекламите

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори