Новите първокласници в Стара Загора

Все още не може да се каже колко точно ще бъдат те. Ще има и деца, които ще се върнат от чужбина. Броят на учениците, родени през 2017 година с постоянен адрес в Община Стара Загора е 1650, а с настоящ адрес 1697.

 23.04.2024 09:30
Новите първокласници в Стара Загора

В кое училище да запишем детето си в първи клас? Този е един от въпросите, който тревожи родителите месеци преди първия звънец. Съветите са много, но изборът е един. Според по-опитните, преминали с малчуганите си по пътечката на знанието важно е да се гледа коя ще бъде първата учителка, както и училището да е близо до дома. Други се насочват към определено школо според имиджа му. Каквото и да е решението на семействата, старозагорските училища са в очакване на новите си най-малки ученици.

Все още не може да се каже колко точно ще бъдат те. Ще има и деца, които ще се върнат от чужбина. Броят на учениците, родени през 2017 година с постоянен адрес в Община Стара Загора е 1650, а с настоящ адрес 1697. Броят на децата, учащи в подготвителни групи в детски градини и училища към месец декември 2023 г. е 1348, съобщи за stz24.com Станимира Димитрова, началник на отдел "Образование и младежки дейности" в Община Стара Загора.

За да улеснят родителите в избора им, старозагорските училища организират Ден на отворените врати, в които канят освен майките и татковците, но и самите ученици.

Деца и преподаватели от 11 ОУ "Николай Лилиев" в Стара Загора поканиха бъдещи първокласници в любимото училище 

Такъв, например, имаше в 11 ОУ "Николай Лилиев", където бъдещите първолаци седнаха на чиновете, а учителките, които ще им преподават, проведоха урок с тях. 

Бъдещи първокласници от детска градина № 25 "Ален мак" в една от класните стаи на 11 ОУ "Николай Лилиев"

Среща с родители на бъдещи първокласници се проведе пък на 17 април в 13 ОУ "Св. Паисий Хилендарски". В препълнената зала директорът на школото Иво Радков представи училището и преподавателките на децата, които ще прекрачат прага на училището наесен, отговаря на въпроси, а след това родителите надникнаха в класните стаи.

Второ ОУ "П. Р. Славейков" също отвори стаите си за срещи с класните ръководители на първокласниците в периода 22 - 25 април. В тези дни се предвиждат открити уроци с преподавателите, които в момента са на четвъртокласници.

За Елена Николова, която е майка на 6-годишния Ангел, решението за избор на училище все още е трудно. Желанието й е да се насочи към училище, което да се намира на такова място, че да е удобно за водене и прибиране, в което да участват и баба и дядо. В същото време Елена държи Ангел да се обучава от преподавател, който да е професионалист и с отношение към учениците, да го накара да заобича училището.

Елена няма много време за мислене, тъй като наближава срокът за кандидатстване. 

На 14 май 2024 г. /вторник/, в 12:00 часа ще бъде отворена системата за електронно записване на първокласници за учебната 2024/2025 година.

Системата ще бъде затворена на 28 май 2024 г. като до 23:59 часа на тази дата могат да се регистрират/редактират/отказват заявления за прием.

Резултатите от първо класиране ще бъдат обявени на 31 май 2024 г. Записването на  бъдещите първокласници ще се случва в дните от 3 юни 2024 г. до 6 юни 2024 г., между 9:00 и 17:00 часа в училището, в което са приети.

На 7 юни 2024 г., в раздел „Новини“ на специализирания сайт за прием ще бъдат обявени свободните места за второ класиране. Началната дата на отваряне на системата за желаещите да участват във второ класиране е 7 юни 2024 г. В периода от 12:00 часа на 7 юни 2024 г. до 23:59 часа на 11 юни 2024 г. може да бъде извършено регистриране, редактиране или отказване на заявления за прием. Резултатите от класирането ще се обявят на 14 юни 2024 г. Бъдещите ученици могат да бъдат записани в съответното учебно заведение на датите: 17 юни 2024, 18 юни 2024 и 20 юни 2024 г.

Свободните места за трето класиране ще бъдат обявени на 21 юни 2024 г., а желаещите да се включат в него ще могат да подават, редактират или отказват заявления в електронната система в периода от 12 часа на 21 юни 2024 г. до 23:59 часа на 25 юни 2024 г. Резултатите ще бъдат публикувани на 28 юни 2024 г. Бъдещите ученици могат да бъдат записани в съответното учебно заведение от 01 юли 2024 до 03 юли 2024 г.

От Община Стара Загора напомнят, че за класиране се взема постоянен или настоящ адрес на бъдещия ученик. Децата се разпределят в групи по уседналост. Когато постоянният или настоящият адрес на детето е бил променен, но новият адрес остава в прилежащ район на училището към момента на подаване на заявлението, се счита, че адресът не е променян. За да бъде взето предвид това обстоятелство при класирането, е необходимо родителят/настойникът да информира отдел „Образование“ в община Стара Загора на имейл адрес: v.tosheva@starazagora.bg, в срок до 7(седем) работни дни, преди стартирането на електронната система за прием.

Автор: Светла Тенева


Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери адрес | Стара Загора | бъдат | ученици | периода | часа | училището | класиране | прием | първи клас | обявени | 2024 | новите първокласници | кое училище да запишем детето си

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори