Българска стопанска камара: Ръстът на МРЗ ще увеличи инфлацията

Според бизнеса дебатите по бюджета са с изместен фокус върху доходите, вместо върху инвестициите с добавена стойност. По размер на инвестициите в иновации България остава на последно място в Европейския съюз.

 18.12.2023 19:23
Българска стопанска камара: Ръстът на МРЗ ще увеличи инфлацията

Проучване на Българската стопанска камара показва, че увеличението на минималната работна заплата (МРЗ) ще се начисли върху цените на стоките и услугите и ще доведе до по-висока инфлацията през следващата година. 

Според бизнеса дебатите по бюджета са с изместен фокус върху доходите, вместо върху инвестициите с добавена стойност. По размер на инвестициите в иновации България остава на последно място в Европейския съюз. 

Заложеният ръст на минималната работна заплата през следващата година ще повиши цената на труда и разходите на работодателите за възнаграждения, а това ще се отрази по веригата, каза председателят на Стопанската камара Добри Митрев. 

"Това, разбира се, в пряка връзка с цените на стоките и услугите. По-голямата част от икономическите оператори прехвърлят тези по-високи разходи за труд в цените на своите стоки и услуги, което пък се отразява на инфлацията". 

Освен върху инфлацията и доходите, увеличението на минималната работна заплата може да доведе до съкращаване на персонал при работодатели, които не могат да издържат на натиска на растящите доходи. 
Според икономическия съветник на камарата Щерьо Ножаров този ефект е резултат от объркания подход към бюджета. 

"На бюджета се гледа като един банкомат, който трябва да бъде изтръскан, за да се увеличат доходите на отделни категории хора. Номиналното увеличение на доходите води до все по-ниска покупателна способност на все повече хартиени знаци в джоба, което води до нулев ефект реално".

С приобщаването ни към еврозоната ще се наложат и данъчни промени, не само в данъчните ставки, но и в данъчната основа, смятат от бизнеса. 
Източник: БНР
Снимка: Българска стопанска камара

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери камара | бюджета | бизнеса | работна | заплата | минималната | цените | доходите | инвестициите | инфлацията

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори