Бюджет 2023 е бюджет за оцеляване на общините

Очакваме вече преговорите по Бюджет 2024, който се надяваме да бъде бюджет на развитието. Това каза в интервю за БТА Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

 23.07.2023 10:07
Бюджет 2023 е бюджет за оцеляване на общините

Общините ще получат достатъчно средства за оцеляване до края на годината в Бюджет 2023, но те няма да позволят развитие. Очакваме вече преговорите по Бюджет 2024, който се надяваме да бъде бюджет на развитието. Това каза в интервю за БТА Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

БТА припомня, че държавният бюджет за настоящата година беше приет на първо четене от Народното събрание, а идната седмица предстои второ четене в ресорната комисия в парламента. Силвия Георгиева обясни, че е предоставено много подробно становище на депутатите от комисията за подобряване на текстовете в закона, които засягат общините. По думите й трите приоритетни текста за местната власт не касаят толкова ресурс, колкото подобряване на разпоредбите.

"Най-важното за нас е, ако народните представители го приемат за разумно, да позволят натрупаните по сметките на общините преходни остатъци от 2022 година по отношение на делегираните от държавата дейности, да не бъдат отнемани от общините в края на тази година, а да ни останат да ги ползваме и през 2024 г.", каза тя.

Сред предложенията е и да се обмислят данъчните преференции, които се осигуряват пред закона за сградите със сертификат клас Б и клас С. По думите й с новата наредба за енергийните характеристики на сградите доста по-голям брой получават сертификат клас Б, който ги освобождава от данък недвижими имоти. Нашето предложение е от данъка да бъдат освободени само сгради с постигнат клас А или ако държавата запази тази политика да освобождава и клас Б, то общините да бъдат компенсирани за намалените приходи от данък недвижими имоти, посочи Силвия Георгиева.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери година | бъдат | клас | бюджет | Силвия | общините | каза | Георгиева | 2024

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори