Комитова и Петков: „Автомагистрали“ и ДКК са служили като „шапки“

Същата е ситуацията с язовирите. От 416 са готови само десет. Парите отиват само при 7 компании, а цените са завишени 5 пъти.

 17.06.2021 16:00
Комитова и Петков: „Автомагистрали“ и ДКК са служили като „шапки“

Констатациите ни от проверките на "Автомагистрали" за свлачищата съвпадат с тези на Сметната палата. Вече посочихме пред медиите, че от 84 проекта само един е изпълнен. Под проект се разбира нещо, което е нарисувано на хартия и е с разрешение за строеж. Това заяви на брифинг министърът на регионалното развитие и благоустройство Виолета Комитова.

Тревогата на МРРБ е, че заради краткия срок, проектите за укрепването на свлачищата няма да бъдат завършени. Такава схема имало и в "Автомагистрали".

"Първо, имаме прескочени обществени поръчки, след това имаме фирми, които сами си определят цените. Трето - има огромен инвестиционен риск, тъй като са дадени едни пари на фирми, които не са били необходими по това време. Това са големи пропуски, извършени от ръководителя на "Автомагистрали" г-н Беличев", обясни Комитова.

Тя е категорична, че трябва да се върнат обществените поръчки и парите към тях. Комитова не е съгласна и тези поръчки да се правят на инженеринг. Според нея трябва да има 84 компании, които да се справят с 84-те свлачища.

"Това означава, че вместо да имаме раздадени 400-500 млн. лв. на 25 фирми, сме могли да включим 250 компании, които са малки и средни предприятия. Но са се случили и други дефекти. Ние сме пренебрегнали пазарната икономика, пренебрегнали сме конкуренцията.

Същата е ситуацията с язовирите. От 416 са готови само десет. Парите отиват само при 7 компании, а цените са завишени 5 пъти.

Договорите за свлачищата изтичат в края на годината. Министър Комитова няма да ги прекратява, но фирмите, които не са изпълнили заданията , ще бъдат санкционирани.

Снимка: агенция КРОСС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери фирми | Това | поръчки | имаме | Комитова | автомагистрали

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори