Представиха първия отворен изкуствен интелект на български език

GPT технологията е върхова точка в развитието на изкуствения интелект, която революционизира начина, по който обществото взаимодейства с информацията и езика.

 15.01.2024 19:07
Представиха първия отворен изкуствен интелект на български език

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT, който е към Софийския универститет "Св. Климент Охридски", представи днес BgGPT - първият отворен голям езиков модел с изкуствен интелект (ИИ) от последно поколение, създаден за българската държава, за потребителите, за публичните и частните организации. В представянето участваха министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев, проф. Мартин Вечев, научен директор на INSAIT, и инж. Борислав Петров, изпълнителен директор на изследователския институт, както и представители на Швейцария. 

GPT технологията е върхова точка в развитието на изкуствения интелект, която революционизира начина, по който обществото взаимодейства с информацията и езика. Като част от стратегията на INSAIT за създаване на отворен и публично достъпен изкуствен интелект в полза на обществото, BgGPT е специално обучен за спецификите на българския език, което ще позволи създаването на приложения и решения в полза на българското образование, бизнес, здравеопазване, публична администрация и други области. В първата си версия моделът е обучен върху над 3 милиарда изречения и се състои от 7 милиарда параметри.

BgGPT ще бъде напълно достъпен на 3 март на адреса: https://bggpt.ai.

Междувременно потребителите ще могат да се регистрират за получаване на предварителен достъп, като той ще бъде даван приоритетно на научни, образователни, публични и бизнес организации, съобщиха от INSAIT .

Съревнованието за развитие на модели, базирани на изкуствен интелект, се ускорява. Очакването е след няколко години икономиките в света да се разделят на такива, които използват изкуствен интелект и такива, които не успяват. Успехът до голяма степен ще се предопредели от това до колко ще успеем да интегрираме този тип платформи. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков по време на представянето на най-новата разработка в областта на изкуствения интелект на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT към Софийския университет.

Намираме се на състезателната пътека, на която бъдещето зависи от бързото усвояване на технологиите и използването им по най-добрия възможен начин, посочи премиерът. Акад. Денков изтъкна, че тази тема е изведена като приоритет на правителствено ниво. Огромно предимство е да имаш собствена технология, която да се развива според задания, които са важни за нашата държава, отбеляза той и специално открои подкрепата на държавата за реализирането на института INSAIT.

Министър-председателят заяви още, че с бюджета тази година ще бъде подкрепено развитието на изчислителен център, който е специализиран за изкуствен интелект, което е още една възможност този тип знание да се развива на световно ниво.

Акад. Денков изрази благодарност към научния директор на INSAIT проф. Мартин Вечев и неговия екип, както и към швейцарските партньори на института.

Източник: БТА

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери проф | директор | Софийския | обществото | интелект | изкуствен | Денков | изкуствения | insait | bggpt

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори