Туроператори: Вдигането на ДДС ще доведе до отлив на туристи

В писмото се казва, че България ще загуби конкурентоспособнността си като туристическа дестинация.

 13.12.2023 11:32
Туроператори: Вдигането на ДДС ще доведе до отлив на туристи

Асоциацията на инкаминг агенциите в България (AIA) изпрати писмо до лидерите на всички политически партии в Народното събрание и до министрите на туризма Зарица Динкова и на финансите Асен Василев във връзка с приетото на второ четене увеличение на ДДС на маржа от 9 на 20% за туроператорите от 1 юли 2024 г. Това съобщи за TravelNews Иван Грошев, председател на организацията, който смята, че има непознаване на същността на проблема и особеностите на входящия туризъм.

В писмото се казва, че България ще загуби конкурентоспособнността си като туристическа дестинация. Ето какво пише в него: „Страната ни е единствената сред туристическите държави в Европа и Северна Африка (всички те конкурентни дестинации), която не е възстановила туристическите потоци до нивата от от 2019 г., преди Ковид пандемията. България е най-засегнатата туристическа страна от войната в Украйна, която ще продължава да влияе негативно на бранша в следващите няколко години. Нашата дейност преставлява на практика експорт и е спорно дали изобщо трябва да се облага с пълната ставка на ДДС.

Специфично за входящия (приемащия) туризъм е това, че услугите, включени в туристическите пакети (настаняване, трансфери и т.н.), се договарят още в периода май- септември на предходната година. През текущата година многократно беше официално заявено, че ставката няма да се променя. Така са направени и калкулациите и подадени офертите. Чуждестранните ни партньори не приемат корекции на цените нагоре.

Източник: TravelNews 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери България | туристическа | туристическите | вдигането на ДДС | ще доведе | отлив на туристи

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори