Дейци на културата излизат на протест

Той ще започне в 12.00 ч. днес пред сградата на Министерството на културата и ще продължи с шествие до сградата на Народното събрание.

 06.12.2023 08:54
Дейци на културата излизат на протест

Съюзът на българските музикални и танцови дейци, Съюзът на артистите в България, Независима синдикална федерация „Култура“ към КНСБ и НФ „Култура“ към КТ „Подкрепа“ организират протест под надслов „Народ без култура е народ без бъдеще!“.

Той ще започне в 12.00 ч. днес пред сградата на Министерството на културата и ще продължи с шествие до сградата на Народното събрание.

Сред исканията на протестиращите са:

1. Да се приемат законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения, както е записано в Правителствената програма т. 13.2.19.

2. Осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, за да спре унижението, на което са подложени всички, работещи в сектора.

3. Ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински оркестри, професионалните общински фолклорни ансамбли, Камерна опера – Благоевград и професионалните общински театри. Гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията на работещите в споменатите по-горе състави, постигнат в Браншовите колективни трудови договори, чрез постоянно целево допълващо финансиране.

Източник: БГНЕС

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери културата | общински | сградата | професионалните

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори