Празникът на златоградското чеверме събра отново хиляди гости

Приготовленията на 150-те агнета е започнало от снощи в градския парк и днес те вече са изпечени и готови за консумация. В автентичното въртене на чеверметата са се включили около 60 доброволци.

 11.05.2024 21:16
Празникът на златоградското чеверме събра отново хиляди гости

Хиляди гости посрещна Златоград с чеверме, гайди и народно веселие. Днес най-южният български град отбелязва за девета година Празника на златоградското чеверме.
Приготовленията на 150-те агнета е започнало от снощи в градския парк и днес те вече са изпечени и готови за консумация. В автентичното въртене на чеверметата са се включили около 60 доброволци.

Под звуците на „101 каба гайди“ чеверметата обиколиха централната част на Златоград. Шествието бе предвождано от децата от Детска градина „Радост“ в Златоград, облечени в народни носии, отец Виктор Христев и гайдарите от смолянския оркестър, в който се включи и кметът на Златоград Мирослав Янчев.  

„Радвам се че този празник отново ни събира да сме заедно, да се насладим на хубавата емоция, да се заредим с енергията на народните ни песни и танци и усетим красотата на живота. Както казват тук в планината - "Човек може да разбере, кое е истински важно, особено, когато се намира в нашата Родопа“, каза при откриването кметът Мирослав Янчев. Той благодари на всички, които се включиха в тържеството, облечени във фолклорна носия. 
„За първи път съм в Златоград. Любопитно ми е и много приятно. Радвам се за организацията и за всичко, което е направено“, каза за БТА Георги Пенев от Русе, един от гостите, пристигнал в Златоград специално за празника. 

За БТА кметът Янчев каза, че всяка година се увеличават гостите на Празника на златоградското чеверме и всяка година златоградчани стават все по-добри в посрещането му. „Предлагаме вече по-качествена услуга, не само в хотелите, но и в ресторантите и заведенията. Златоград е едно привлекателно място през цялата година заради богатия културен календар“, добави кметът. Той посочи, че развитието на културния туризъм е една възможност за всички общини да развиват целогодишен туризъм. В Златоград почти през целия период на годината има туристи, които съчетават лятото с море в Гърция през деня и вечер нощуват в Златоград, а зимата - Пампорово със Златоград, каза още кметът. 

Народното веселие продължи на площада с богата фолклорна програма. На сцената се изявиха фолклорен ансамбъл „Странджа“, певицата Николина Чакърдъкова и Неврокопските танцьори, оркестър „Евридика“ – Смолян, самодейни състави към читалище „Просвета - 1908“ в Златоград, читалище „Прогрес - 1939“ в село Старцево, читалище „Искра - 1997“ в село Долен и читалище „Орфей - 1947“ в село Ерма река, Райна и мъжка фолклорна група „Годлево“ и оркестър „Калофер“.  
Празникът продължава и в неделя с оркестър „ПИМ - Тинчо Севдалинов“.

Източник и снимка: БТА

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери година | Село | читалище | кметът | вече | оркестър | каза | Златоград | Янчев | чеверме

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори