Слабо предлагане на български плодове и зеленчуци

Оказва се, че вносната стока държи по-ниска цена от българската.

 23.02.2020 07:26
Слабо предлагане на български плодове и зеленчуци

През 2020 година се запазва тенденцията, наблюдавана през последните години в предлагането на плодове и зеленчуци - по-слабо предлагане на български такива и засилен внос. Импортът расте, заради силната конкуренция при зеленчуците от трети страни, анализират експертите от Държавната комисия за стокови борси и тържища.

През зимните и пролетни месеци делът на родната продукция е изключително нисък и е най-силно изразен при продажбите на доматите и ябълките.

Средногодишният относителен дял на количествата български домати е 45% и малко по-висок при краставиците – 66%.

Над 80% от доматите и краставиците на пазара са вносни, а само 20% са родно производство. 

Оказва се, че вносната стока държи по-ниска цена от българската. През цялата година цената на вносните домати е по-ниска от тази на българските оранжерийни домати, като разликата варира между 20 и 40 на сто.

Същата е ситуацията и при краставиците, като през зимните и пролетните месеци вносните са с 1 лев по-евтини от българските.

От проучване на Грийнпийс през миналата година пък става ясно, че 15,6% от анализираните продукти турско производство са съдържали забранени пестициди, в това число и карбендазим. В държавите от ЕС употребата му в селското стопанство е забранена от 2015 година.
 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери домати | български | През | доматите | 2020 | краставиците

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори