Съобщение за тревога стресна хиляди

Звуков сигнал и известие за ранно предупреждение бяха получени на множество телефони в страната минути преди 19 часа.

 01.11.2023 20:43
Съобщение за тревога стресна хиляди

Тестово съобщение от системата за ранно предупреждение за бедствия BG-ALERT на множество телефони стресна част от населението.

Звуков сигнал и известие за ранно предупреждение бяха получени на множество телефони в страната минути преди 19 часа.

По предварителна информация, това е било тест на системата за ранно известяване BG alert, информира БНТ, като се позовава на Министерството на електронното управление.

Истинският тест ще е на 22 ноември от 12 до 12:30 часа и отново ще бъде съпроводен със специфичен звуков сигнал и вибрация, допълва БНТ.

"По време на тестове за автоматично изпращане на съобщения от системата БГ-алърт към Министерството на вътрешните работи, която се внедрява в момента, системен интегратор е изпратил тестово съобщение към абонатите на Vivacom, за което ние не бяхме уведомени. Извиняваме се за причиненото неудобство и вярваме, че възложителят на системата ще вземе необходимите мерки, за да не бъде всяван смут в населението. Ще продължим да работим с институциите за внедряване на необходимата система по уведомяване, като ще настояваме за по-добри процедури за оповестяване", гласи официалната позиция на VIVACOM.

"Тестовото съобщение не е публикувано от оператора Vivacom, а от ангажирания с въвеждането на системата  BG Alert изпълнител", уточниха от пресцентъра на МВР.

На някои от мобилните апарати отгоре на съобщението е било изписано: "Сигнал от президента", относно това президентството изпрати информация, че "няма отношение" със сигнала. 
"В отговор на запитвания от граждани и представители на медиите, президентската институция информира, че няма никакво отношение към разпространяваните съобщения с надпис сигнал или тест. За случая са информирани отговорните институции".

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери телефони | часа | сигнал | съобщение | системата | множество | предупреждение | ранно | vivacom | alert

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори