Хартата за устойчив туризъм в България беше подписана в Министерството на околната среда и водите

Хартата има характер на етичен кодекс и след приемането й днес остава отворена за подкрепа от всички заинтересовани страни – местни власти, институции, представители на бизнеса и гражданското общество.

 02.04.2024 14:10
Хартата за устойчив туризъм в България беше подписана в Министерството на околната среда и водите

Хартата за устойчив туризъм в България беше подписана в Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Подписи под документа днес поставиха министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, председателят на Българската туристическа камара Георги Николов, председателят на УС на Българската асоциация на експертите в туризма Димчо Тодоров, Десислава Алексова – представител на Асоциацията на парковете в България, директорът на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма Румен Драганов и директорът на мрежата за гражданско действие „БлуЛинк“ Павел Антонов.

„Преди 11 години като служебен министър подех инициатива, която сега вече реализираме. Не става дума само за хотели и туристически бизнес, а за взаимодействието с природата. Смисълът да разработим Харта за устойчив туризъм в България е организациите, въвлечени в туризма, да се обединят около общи принципи на поведение. Така ще се улесни дебатът за общуването с природата, за да избегнем конфликтите, свързани с инвестиционни намерения“, каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Хартата има характер на етичен кодекс и след приемането й днес остава отворена за подкрепа от всички заинтересовани страни – местни власти, институции, представители на бизнеса и гражданското общество. Целта е тя да се превърне в своеобразен зелен етичен код за всички, които работят за развитието на устойчив туризъм в България.

Българската туристическа камара и мрежата за гражданско действие „БлуЛинк“ се ангажираха да поддържат и актуализират списъка на подписалите хартата заинтересовани страни.
„Благодаря на МОСВ, че заедно подкрепихме изключително важна кауза за налагането на устойчивия туризъм. Вярвам, че хартата ще бъде подкрепена от много бизнес и граждански организации и че развитието на процеса ще продължи според принципите, залегнали в документа“, каза на свой ред зам.-министър Ирена Георгиева. Министър Попов отправи специална покана към общините в България да се присъединят към Хартата за устойчив туризъм и подчерта, че те са изключително важен партньор в тази кауза.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери България | Днес | среда | туризъм | министърът | туризма | околната | заинтересовани | устойчив | Хартата

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори