Сезонът на алегриите започна по-рано

Прашецът от растенията тази година избухна много по-рано от нормалното, тъй като планетата се затопля. Според изследователите сезонът на алергиите започва по-рано и продължава по-дълго.

 12.03.2023 15:21
Сезонът на алегриите започна по-рано

Едва началото на март е, но полените , носещи се във въздуха, вече карат очите ви да сълзят.

Прашецът от растенията тази година избухна много по-рано от нормалното, тъй като планетата се затопля. Според изследователите сезонът на алергиите започва по-рано и продължава по-дълго.

Доклад, публикуван от Climate Central, организация с нестопанска цел, фокусирана върху новини и изследвания в областта на климата, анализира как по-високите температури са повлияли на сезона на алергиите в 203 града в САЩ от 1970 г. насам.

"Поради изменението на климата сме свидетели на по-ранен и по-дълъг вегетационен период за растенията, които, разбира се, произвеждат цветен прашец“, казва Лорън Кейси, метеоролог от Climate Central пред CNN. "Прашецът може също така да предизвика астматичен пристъп, който разбира се е много по-сериозен за хората, които страдат от астма“, допълни тя.

Когато растенията се размножават, обикновено през пролетта, много отделят малки поленови зърна, които се носят от вятъра. Поленовите зърна са достатъчно малки, за да бъдат вдишани, а имунната система на някои хора реагира много слабо на миниатюрните частици.

По-дългото и по-ранно начало на поленовия сезон може да предизвика извънредна ситуация за общественото здраве, казват изследователите. Вятърният прашец, който играе важна роля в наторяването на растенията, е тясно свързан с промените в температурата и валежите. Така че, тъй като пролетните сезони стават по-топли по-рано поради изменението на климата, растенията могат да се опрашват много по-рано и за по-дълъг период от време, отколкото в момента.

"Лечението на алергиите няма да се промени, дори когато сезонът стане по-дълъг", казва Д-р Мичъл Грейсън, председател на Фондацията за астма и алергия към Медицинския научен съвет на Америка, "но е важно да сте наясно към какво сте алергични".

Грейсън препоръчва:

- Стойте на закрито, особено рано сутрин или късно следобед, когато повечето растения отделят прашец.

- Дръжте затворени прозорците в дома и колата си, за да сведете до минимум излагането си на поленови частици.

- Сменяйте по-често въздушните филтри на вашите климатични и отоплителни системи в дома и колата си, според инструкциите на производителя.

- Подгответе се от рано, като се запасите с антиалергични лекарства. Ако използвате стероиден спрей за нос е важно да започнете да го използвате една до две седмици преди сезона на алергия и да продължите през целия сезон.

Източник: Информационна агенция "Фокус"

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери рано | Сезонът | климата | алергиите | прашец | растенията | изследователите | дълъг

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори