Започва картографирането на уменията на заетите в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“

Съкращенията ще започнат в средата на месец май, когато изтича законовият 45-дневен срок от уведомяването за стартиране на процедура за масови уволнения. В централата и корпоративния офис на дружеството работят общо 450 души.

 26.03.2024 18:46
Започва картографирането на уменията на заетите в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“

Днес в Министерството на труда и социалната политика (МТСП) се проведе среща на министър Иванка Шалапатова, политическия ѝ кабинет и изпълнителния директор на Агенцията по заетостта Смилен Вълов с изпълнителния директор на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ Васил Щонов и представители на КНСБ и КТ „Подкрепа“. Поводът за срещата бе обявеното на 22 март 2024 г. решение на ръководството на дружеството да съкрати около една трета от персонала – до 160 души.

Съкращенията ще започнат в средата на месец май, когато изтича законовият 45-дневен срок от уведомяването за стартиране на процедура за масови уволнения. В централата и корпоративния офис на дружеството работят общо 450 души.

„Искам да уверя работниците в КонтурГлобал, че МТСП и териториалните структури на Агенцията по заетостта са в пълна мобилизация да им осигурят максимално съдействие в адаптирането им към пазара на труда след напускането на централата. За нас е важно те да имат минимален престой извън заетост, да не губят мотивация и да са добре информирани за възможностите, които им се предлагат“, каза министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова в присъствието и на директорите на бюрата по труда в Стара Загора, Раднево, Хасково и Димитровград. Всички те имат готовност да започнат да работят с работниците, които предстои да бъдат освободени. 

Изпълнителният директор на централата Васил Щонов покани представителите на синдикалните организации да започнат веднага картографирането на уменията на работещите, на които им предстои съкращение. „Приканвам ви към чувствителност към тези хора, много от които работят тук от 30 години. Нека улесним максимално процеса за тях. През следващите няколко седмици ще започнем идентифицирането на служителите, които да бъдат освободени първи според критериите, договорени със синдикатите. Разбрали сме се за изплащане на обезщетения в размер от 6 до 10 месечни работни заплати. За нас е важно обаче да помогнем на освободените работници да изградят нови умения, а на тези, които ще останат в централата, да осигурим обучение, за да се включат в изграждането на нови мощности с по-малък въглероден отпечатък“, отбеляза Щонов.

Освободените от КонтурГлобал работници ще имат възможност да се регистрират в бюрата по труда и да получават обезщетение в размер на 60% от средния си осигурителен доход за 24 месеца назад, но не повече от 2250 лв. според новия максимален дневен размер на обезщетението за безработица. Максимумът за получаване на обезщетението е една година при над 15 години осигурителен стаж, натрупан след 2001 г. В същото време лицата ще имат възможност да започнат курсове за квалификация и преквалификация, финансирани по Програма „Развитие на човешките ресурси“ на МТСП, за да могат да си намерят работа, включително и по новите проекти на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Очакванията на ръководството на централата са тя да заработи през втората половина на годината.

В следващите дни ще бъде сключен договор за безвъзмездна финансова помощ по проект „Адресиране на предизвикателствата на пазара на труда“. Той ще се финансира по Програмата „Развитие на човешките ресурси“ и е насочен към идентифициране и картографиране на наличните умения и нагласите за развитие на заетите лица в ТЕЦ и въглищните мини, засегнати от енергийния преход в областите Стара Загора, Кюстендил и Перник. Информацията, която ще бъде събрана чрез картографирането на уменията, ще послужи на работодателите в трите области, търсещи работна сила, на бъдещи инвеститори за реализиране на бизнес инвестиции, както и за разработване, планиране и предоставяне на подходящи мерки за кариерно развитие, за повишаване на квалификацията и за преквалификацията на засегнатите лица.

На ниво Министерски съвет е сформирана междуведомствена работна група с участието на всички ангажирани министерства – на енергетиката, икономиката, иновациите, регионалното развитие, околната среда и финансите, координирана от Министерството на труда и социалната политика. Нейната цел е да създаде цялостен план за справедлив преход на лицата, засегнати от затварянето на мините и топлоцентралите в Маришкия басейн. Срещата на междуведомствената работна група е планирана за втората седмица на април.

Източник и снимка: МТСП

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери размер | дружеството | директор | имат | работят | започнат | труда | централата | МТСП | КонтурГлобал

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори