КНСБ: В Стара Загора най-много са сигналите за неплащане на заплати и осигуровки

Тези сигнали са подадени към ДИТ Стара Загора, за да се направят проверки – за неспазване на междудневните почивки, за работа на смени и неотчитане на извънреден труд, неизплатена заплата, работа без трудов договор и др.

 25.09.2020 10:45
КНСБ: В Стара Загора най-много са сигналите за неплащане на заплати и осигуровки

В Седмицата на действието на Европейската кампания за деклариран труд (21-25 септември), РС на КНСБ Стара Загора напомня на обществеността за Мобилното приложение VOX КНСБ, което стартира през месец юни 2019 г. и към настоящият момент има над 100 хиляди сваляния от магазините App Store и GooglePlay. Основната тема е „Недекларираният труд и нарушаване правата на работното място“, като целта на кампанията е изостряне на общественото внимание към проблемите на хората, работещи в сивия сектор.

Активността на потребителите, при сваляне на приложението и подаване на сигнали чрез него се повишава значително, след като то е представяно в рамките на кампанията „Сивото убива“.

Общо сигналите в приложението са 108 броя,  като 102 от тях са негативни, а 6 са подадени като позитивни сигнали. Негативни сигнали има получени от 21 области от страната, като за Стара Загора са 9.

Потребителите на приложението имат възможност да подават сигнали в различни категории - „НЕПЛАЩАНЕ НА ЗАПЛАТИ И ОСИГУРОВКИ“, „ИЗВЪНРЕДЕН ТРУД, ИЗВЪН ЗАКОНОВИТЕ РАМКИ“, „ЗАПЛАТА В ПЛИК“, „ЛИПСА НА КАСОВА БЕЛЕЖКА“, „РАБОТА БЕЗ ДОГОВОР“ и категориите „НАСИЛИЕ ИЛИ ТОРМОЗ НА РАБОТНОТО МЯСТО“, „ЛОШО ОБСЛУЖВАНЕ“, „НЕКАЧЕСТВЕНА СТОКА И УСЛУГА“,, и  „ЛОШИ УСЛОВИЯ НА ТРУД“. Освен негативни, чрез приложението има възможност да се подават и сингнали за положителни практики. За гр.Стара Загора най-много сигнали са в категория „НЕПЛАЩАНЕ НА ЗАПЛАТИ И ОСИГУРОВКИ“.


Тези сигнали са подадени към ДИТ Стара Загора, за да се направят проверки – за неспазване на междудневните почивки, за работа на смени и неотчитане на извънреден труд, неизплатена заплата, работа без трудов договор и др.

В случаи на уговорено плащане на минимална работна заплата от 610лв., дължимите осигуровки и остатък в плик, лесно можем да пресметнем загубите за работника при средна брутна месечна заплата за месец юни 2020 от 1230 лв. в гр. Стара Загора. Цифрите сочат следното: загубени обезщетения при безработица - 3348лв. (еднократно), майчинство за целия период от 280 дни- 6734 лв., болнични за период от 10 години - 3396 лв., пенсия за период от 22 години - 72 019,20 лв. Или общо загуби за период от 30 години в размер на 85 497,20 лв.

Освен негативните, в приложението са подадени и позитивни сигнали от потребители в гр. Стара Загора. Положителните сигнали са в сферата на образнованието и сферата на здравеопазването.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара Загора | труд | заплати | КНСБ | осигуровки | неплащане

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори