Община Стара Загора ще получи финансиране за изграждане на инфраструктура на Индустриална зона "Еленино"

С реализирането на този проект ще имаме една напълно готова Индустриална зона, подходяща за инвеститори, включително и от високотехнологични компании със сериозен обем на дейност, вече има конкретен интерес, посочи Тодоров, който благодари на министъра заради това, че ведомството, което ръководи, дава зелена светлина на проекта.

 28.06.2024 16:53
Община Стара Загора ще получи финансиране за изграждане на инфраструктура на Индустриална зона "Еленино"

Одобрен е проектът на Община Стара Загора за изграждане на инфраструктура на Индустриална зона "Еленино". Той трябва да приключи до първи януари 2026 година, стана ясно на пресконференция на министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов и кмета Живко Тодоров.

С реализирането на този проект ще имаме една напълно готова Индустриална зона, подходяща за инвеститори, включително и от високотехнологични компании със сериозен обем на дейност, вече има конкретен интерес, посочи Тодоров, който благодари на министъра заради това, че ведомството, което ръководи, дава зелена светлина на проекта.

„Успешното класиране на проекта за изграждане на инфраструктура на Индустриална зона „Еленино“ е в голяма степен изцяло заслуга на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров - благодарение на организацията, на екипа, на желанието на общината, подчерта  на свой ред министър Карадимов.

„Този проект е безапелационен като принадена стойност и като необходимост! Индустриалният парк ще получи почти 14 млн. лева безвъзмездна финансова помощ, а самоучастието е между 3 и 4 млн. лева“, обясни служебният министър. Той уточни, че паркът в Стара Загора спечели при тежка конкуренция с предварителна бонификация на парковете в Северна България – така е заложено в самата програма, че те на старта на състезанието вече имат съответен бонус. „Старозагорският парк е един от трите в Южна България – заедно с тези в Бургас и Сливен, а значимостта на индустриалните паркове за мен не подлежи на разискване, те са локомотивът на икономическия растеж, теренът, на който трябва да дойдат инвеститорите“, допълни още министърът на иновациите и растежа.

Реализацията на проекта включва изграждане на водопровод и канализация от кръговото на „Новотехпром“ до терена на старата индустриална зона като по пътя ще бъдат захранени всички останали парцели, с които разполага зоната. Това трасе е дълго 6.5 километра, в проекта е включена и пълна реконструкция на пътя, не само преасфалтиране, подчерта изпълнителният директор на Индустриална зона „Загоре“ Радослав Танев. 

Вече има привлечен голям инвеститор на един от терените - компания, която ще вложи 240 млн. левав във високотехнологично производство и ще осигури над 800 работни места. Подписан е предварителен договор, водят се преговори с друг инвеститор, който също ще открие предприятие в областта на производството. Ако инвестиционните намерения се реализират, половината от терените при Еленино ще бъдат заети. "Именно затова отсега мислим за трети етап на разширение на Индустриална зона "Загоре", а най-подходящ е теренът на Летището", уточни Танев.

По думите му целта е да се търсят инвеститори в сферата на производството, защото е всеизвестно, че едно създадено работно място в производството създава между 3 и 5 работни места в услугите.

„Смисълът са създадените работни места, размерът на инвестициите, които ще бъдат направени в града и това е прекият ефект за хората в Стара Загора. Това е единственият начин ние да бъдем конкурентноспособни на останалите европейски държави като повишаваме непрекъснато стандарта на живот през инвестиции“, коментира още кметът Живко Тодоров.


МИР финансира 11 проекта в 10 общини – Русе, Шумен, Свищов, Ловеч, София, Бургас, Стара Загора, Видин, Търговище, Сливен, с общо 207 млн. лв. 7 са съществуващи индустриални зони/парка и 4 нови и в процес на изграждане.


Автор: Светла Тенева

  


 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери инфраструктура | изграждане | финансиране | община Стара Загора | ще получи | за изграждане на | индустриална зона "Еленино"

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори