Стартира проектът за обновяване на Руския пазар в Стара Загора

"Искам да поздравя целия екип, който работи и ще продължи да работи по проекта. Това е едно от предизборните ни обещания - да обновим Руския пазар, казвам Руски пазар, защото така са свикнали хората в Стара Загора да го наричат. Надявам се да успеем да направим един хубав проект, пазарът да има един съвременен вид", с тези думи се обърна към присъстващите кметът Живко Тодоров.

 21.09.2020 12:28
Стартира проектът за обновяване на Руския пазар в Стара Загора

Със символична първа копка днес бе поставен стартът на проект „Нова визия и благоустрояване на територията на „Руски пазар" и разширение на ул."Капитан Петко Войвода" град Стара Загора ".

"Искам да поздравя целия екип, който работи и ще продължи да работи по проекта. Това е едно от предизборните ни обещания - да обновим Руския пазар, казвам Руски пазар, защото така са свикнали хората в Стара Загора да го наричат. Надявам се да успеем да направим един хубав проект, пазарът да има един съвременен вид", с тези думи се обърна към присъстващите кметът Живко Тодоров и добави:  "Това пространство имаше нужда от обновяване и се радвам, че ще успеем в рамките на нашия мандат да го направим. Смятам, че следващата година ще можем да открием обновения Руски пазар, затова ще имаме ангажимент да следим строителя да работи качествено и отговорно."

"Благодаря на главния архитект на Общината Виктория Грозева, тъй като имаше проблеми с частни терени и собствености, с новия План, който се прие за тази територия, това беше изчистено. Да си пожелаем успех, с Божията помощ, следващата година да видим един прекрасен и красив обект", заяви още кметът.

Делян Иванов, ръководител на проекта и секретар на Община Стара Загора, обясни кои са основните дейности в рамките на проекта. Сред тях са тези: изграждане на търговски комплекс, който ще включва  115 търговски клетки, водни и зелени площи, паркинг.

На събитието присъстваха и зам.-кметовете на Община Стара Загора инж. Янко Калоянов, Иванка Сотирова, Милена Желева и Красимира Чахова, както и зам.-областният управител Петя Чакърова.

Приветствие отправи и зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, който е жител на квартала. 

"Кварталът беше нещо съвсем различно - вода нямахме, вече имаме от много години. Улиците бяха пълни с дупки, вече няма дупки. Благодаря на Общината, която ще направи и този проект, говоря като човек, който живее тук, не като човек, свързан с управлението и Общината. Искрено се радвам, че направиха парк "Артилерийски", че сега правят Руския пазар, радвам се, че този квартал е най-бързо развиващият се и има пред него невероятни перспективи. Благодаря точно като човек, който живее ей-там, на 100 метра от тук и се надявам скоро всичко това да го видим", каза Христов.

Сред дошлите за събитието бяха и търговци от пазара. Техните обекти бяха пребазирани в района на бившето обръщало в кв. „Казански“ ( на 25 метра южно от традиционното местоположение). 

Преместването стартира в началото на август и се наложи, заради започване на цялостния ремонт на територията на пазара.

Проектът предвижда изграждане на покрит пазар .Той ще бъде с разгъната застроена площ до 2000 кв. м, с иновативна визия, енергоефективни материали, модерна вентилация и климатизация. Предвидената търговска площ е с възможност за обособяване на зони с различна тематичност на предлаганите стоки и изделия.

Обособено е прилежащо площадно пространство с декоративна настилка, паркинги за посетителите и за зареждане за около 100 автомобила, пейки, перголи, фонтани, водни ефекти, художествени елементи, осветителни тела. Предвиждат се богато озеленени площи с дървесни видове, храстова растителност и цветни партери, всичко което може да превърне тази част на града във вторичен градски център.

Проектирана е четирилентова улица „Кап. Петко войвода“ с тротоари, в обхват от кръговото кръстовище при бул. „Цар Симеон Велики“ до пресечката с бул. „Славянски“, където ще бъде изградено ново кръгово кръстовище.

Територията на „Руския пазар“, наречена така през 90-те години на миналия век, от дълги години имаше окаян и овехтял вид, с покритие от метална конструкция и ламарина, със самоделни покрития за защита на търговците  от слънце, дъжд и вятър. Нелицеприятният външен вид на тържището ще бъде заменен от устойчива, функционално пригодна и естетически издържана градска среда.

Финансирането на мащабните действия ще бъде от „Фонд за устойчиви градове“. Общата стойност на проекта е 7 018 135 лева, като финансирането от „Фонд за устойчиви градове“ е 6 млн. лева. Продължителността на изпълнение е 18 месеца. Събитието днес започна с водосвет. Сред гостите бяха и Крум Здравков, представител на фирмата изпълнител „Вал- ком“ ЕООД, общински съветници, експерти, гости и медии.

О

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери пазар | Стара Загора | Живко Тодоров | кметът | проект | руския | Руски пазар

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори