Георги Гьоков, БСП: Бюджет 2021 не може да се нарече социален

"Определям Бюджета като безразсъден, защото се харчат изключително много пари хаотично за неефективни мерки, които няма да решат нито един от огромните проблеми на българите в момента. А те са: изключително лошо здравеопазване в условия на криза, породена от пандемия, на второ място са огромните неравенства и бедност на хората, на трето място е демографската катастрофа", коментира пред stz24.com старозагорският народен представител.

 25.11.2020 13:03
Георги Гьоков, БСП: Бюджет 2021 не може да се нарече социален

Господин Гьоков, как ще коментирате мерките, които кабинетът прие по-рано днес?

Тъй като приемаме Бюджет 2021 на държавата и нямах възможност да проследя всичко, макар че имам някаква представа, бих казал така: по-добре да ги коментират хората, които ще се възползват от тях, нека те да кажат добри ли са! Досегашните мерки като 60 на 40 се прокламираха много от управляващите, а се оказа, че тези, които ги ползват - работодатели и работници не са съвсем доволни от тях, нека и новите мерки да ги коментират хората, които ще ги ползват. Практиката ще покаже дали са добри или не. Добра е идеята за предоставяне на 24 лв на ден за работниците в неплатен отпуск, но не ми е много ясен механизма, по който ще бъдат изплащани тези средства и не знам дали ще действа добре тази мярка.

С какво не се съгласява БСП относно Бюджет 2021?

Ние го казахме още при първото гласуване, както и сега, при второто. Общо не сме съгласни с това, че се харчат изключително много пари, той е с дефицит, който предполага да бъде финансиран от заеми, което означава, че децата и внуците на тези, които гласуват днес Бюджет 2021 и тези, които ще го ползват, ще плащат заемите. Определям Бюджета като безразсъден, защото се харчат изключително много пари хаотично за неефективни мерки, които няма да решат нито един от огромните проблеми на българите в момента. А те са: изключително лошо здравеопазване в условия на криза, породена от пандемия, на второ място са огромните неравенства и бедност на хората, на трето място е демографската катастрофа. С тези мерки нито един от тези огробни проблеми на българите не се решава, а иначе се харчат много пари. Ето, например, за увеличаване на минималната пенсия от 250 на 300 лв се харчи много. Ние казваме: да, ние ще подкрепим увеличаването й, защото това е някаква помощ за българина, който живее с пенсия под прага на бедност, но ако тези пари, които се влагат в увеличаване на минималната пенсия се вложат в едно преизчисляване на всички пенсии или поне на тези, отпуснати преди 2016 година, ефектът от това преизчисляване на пенсиите ще бъде по-голям, отколкото при основното увеличаване на минималната пенсията. Необяснимо е защо се харчат изключително много пари, а обезщетението за отглеждане на дете, например, не се променя, а остава 380 лв. Представете си 380 лева колко е при праг на бедност 368 лева - обезщетението е само с 12 лв повече от прага на бедност, представете си как ще живеят тези майки!

Т.е. Вие смятате, че този Бюджет не е в подкрепа на социалните групи?

Опитаха се да представят Бюджета като подкрепящ и социален, аз в никакъв случай мога да го определя като такъв, тъй като нито виждам в него мерки за подкрепа на хората през следващата година в тяхната лична битка срещу кризата, нито виждам подкрепа за социалните групи, така че нито подкрепящ, нито социален може да се нарече Бюджет 2021.

Нашите предложения в подкрепа на хората са тези: увеличаване на еднократната помощ за всяко второ и трето новородени деца, предлагаме тази помощ да стане 650 лв за работещи родители минимум 24 месеца назад, предлагаме увеличаване на еднократната помощ на майки студентки отново да се увеличи на 6500 лв. Предлагаме безплатни лекарства на деца до 14 години, безплатни детски градини. Ако средствата на семейства с ниски доходи не достигат, да получават по 250 лв в началото на годината от 1, 2, 3 и 4 клас, за целия период от 1 до 12 клас учебниците да са безплатни. За работещи родители необлагаем минимум от 500 лв месечно за всяко дете, ненавършило 18 години, а след навършване на 18 години данъчната префееренция да се прехвърля от родителите на младежите - докато навършат 26 години да не плащат данък общ доход.

Това, което предлага БСП, струва около 800 - 850 млн лева на Бюджета, а миналия месец държавната фирма "Автомагистрали" получи подарък от Борисов нов договор за 1 млрд лв за 66 км участъци по пътя Видин - Ботевград и вече изпълнява поръчки за над 4 милиарда. Споменавам всичко това, за да направим сравнение за парите, необходими за финансиране на тези семейни политики, без да твърдя, че не трябва да се прави и инфраструктурата в България, но мисля че хората и подкрепата за тях са по-важни от инфраструктурата. 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери БСП | добре | Георги Гьоков | народен представител

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори