Да бъдем винаги в духа на Рождественския празник

Искрено се надявам, преминавайки по пътя на сегашното страдание, да възродим духовността си. Тази българска жар, която тлее във всяко родно сърце.Светите отци са ни завещали думички, в които се казва, че във всяка болка е стаена истина. Там себичността е минимизирана, самолюбието овладяно, претенциите заглъхнали.

 23.12.2020 10:19
Да бъдем винаги в духа на Рождественския празник

 

В навечерието на светлите Коледни празници разговаряме със старозагорския митрополит Киприан

Митрополит Киприан, в навечерието сме на един от най-големите християнски празници -Рождество Христово. Какво е Вашето послание към вярващите днес, когато човечеството е изправено все още пред голямото изпитание COVID-19? .

Идва празник, който носи духовното величие на спасителния Божи промисъл за нас, хората. За пореден път преоткриваме, че „ Бог е любов" /1Йоан4:8/, а ние  Негови чада. Той ни е извикал от небитието с любов и надежда и като наш Отец ги е втъкал и в нас. Чувства, на които трябва да даваме простор в духовните си сърца винаги и особено сега, когато всички братя и сестри, целият човешки род страда от коварната епидемия. Борбата с Ковид-19 продължава интензивно вече месеци. Между болката и несигурността търсим спасение за здравето и живота ни.

Рождество Христово свидетелства вече две хиляди години за тържеството на надеждата, на сбъднатата надежда. И ако честваме този прекрасен празник с вяра, то нека не забравяме, че нашата християнска надежда никога не посрамя. Тя е жива, вечно жива и дейна.

В тази надежда, в духа на празника е нужно да загърбим всяко отчаяние, крепко да се молим и подкрепяме всички страдащи, лекари и държавни структури в нелеката им борба.

Вие можете да разкажете от първо лице за COVID-19. Как реалността става по-различна, когато се срещнеш с това заболяване?

Благодаря на Бога, че ме докосна тази болка, която освен интензитета на вътрешното преживяване, ме направи реално, в детайли съпричастен на болничното кръстоносене на моите братя и сестри, заболели от Ковид- 19, на тяхното търпение и смирение. Ние бяхме и сме заедно в молитвите си за скорошно оздравяване на страдащите, за здравето на хората по целия свят.

Господ промисля за всички ни. Моля Бога да дава смирение, сили и здраве на хората по целия свят.

Кои са, според Вас, онези християнски добродетели, които ще ни помогнат на нас, българите, да се справим с кризата?

Искрено се надявам, преминавайки по пътя на сегашното страдание, да възродим духовността си. Тази българска жар, която тлее във всяко родно сърце.Светите отци са ни завещали думички, в които се казва, че във всяка болка е стаена истина. Там себичността е минимизирана, самолюбието овладяно, претенциите заглъхнали. Когато носим осезаема болка, сме по-готови да забравим себе си и да видим другия. Ако го сторим, ще приемем  в душите си, че наистина сме братя и сестри, чеда на Майка България.

Все по-често напоследък чуваме думичките „Благодаря" и „Смирение". Може ли така, чрез думите и вярата, хората да станат по-добри и по-съпричастни?

Вярата е извор на добродетели.  Имаме свободна воля, тя ни е дарена от Бога. С тази свободна воля ние можем да грешим или да вършим добро. Добронамереността, както и разумността, са ни  крайно необходими. Дано да го проумеем.

Към тях ни призовава в своята „История славянобългарска" още преди повече от двеста и петдесет  години преподобни Паисий Хилендарски, атонският светец. Както сам той казва в нея „ Сами себе  си да се научим не можем, защото кратки са дните на нашия живот на земята." Нужно е да черпим мъдрост от православната ни вяра и нравствените и послания, за да не бъдем неразумни. Нашите деди чуха този българин, доказал със страдалческия си живот любовта си към род и отечество. Нека  и ние да надмогнем себе си и да продължим пътя им.

Ще има ли промени в богослуженията в област Стара Загора за предстоящите празници предвид усложнената епидемична обстановка?

За предстоящите големи празници светата ни Църква няма да променя богослуженията. Те ще се провеждат, както и досега,  при спазването на предписанията на държавните и медицински власти за преодоляване на епидемията от Ковид-19. БПЦ отново призовава нашите братя и сестри, които посещават енорийските храмове, разумно и с дисциплина да спазват всички указания за безопасност. Още в началото на  пандемията се обърнахме и пак го правим като приканваме хората с хронични заболявания или симптоми да се въздържат от идване в храмовете.

Какво бихте пожелали на всички, които ще посрещнат Рождество Христово?

Нека се стараем да съхраняваме физическото и духовното си здраве, като спазваме Божиите заповеди. Да се научим да виждаме болките на хората край нас и да помагаме в кръстоносенето им. Така ще бъдем винаги в духа на Рождественския празник, а и той ще стане част от сърцата ни, за да строи в тях потока на добротата и надеждата. Честито и благословено Рождество Христово!

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери хората | Надежда | празници | Братя | Христово | Рождество | Бога | сестри | болка | Ковид

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори