Арх. Виктория Грозева: Проектите за Станционната градина и Руския пазар вървят с бързи темпове

"Апелирам всички строители да си спазват много подробно и качествено дейностите по проектите, защото зад тези проекти стоят екипи от проектанти, архитекти, специалисти, които дават от своята енергия, за да могат да станат по-красиви градовете", казва пред stz24.com главният архитект на Община Стара Загора Виктория Грозева.

 26.10.2020 14:54
Арх. Виктория Грозева: Проектите за Станционната градина и Руския пазар вървят с бързи темпове

Госпожо Грозева, днес е Димитровден, който се счита за празник на строители, архитекти, проектанти и т.н. Вие сте главен архитект на Община Стара Загора, почитате ли този ден като празник?

Да, разбира се, това е един хубав повод да получим удовлетворение от добре свършената работа. Апелирам всички строители да си спазват много подробно и качествено дейностите по проектите, защото зад тези проекти стоят екипи от проектанти, архитекти, специалисти, които дават от своята енергия, за да могат да станат по-красиви градовете. В тази си кауза, разбира се, че съм много свързана с този празник. Пожелавам много творчески успехи, както на моите колеги, така и на строителите, които осъществяват едни красиви идеи наживо, в градска среда.

Понеже казвате, че е много важно всички да работят качествено, в Стара Загора два от важните проекти, които се реализират в момента, са тези за обновяване на Руския пазар и на Станционната градина. На какъв етап са дейностите и вървят ли по график?

Да, и двата обекта са стартирали. Реализацията на проекта за обновяване на Станционната градина започна през юли. Мисля, че с бързи темпове вървят и двата обекта. В Станционната градина вече се обособяват нови трасета на алеи, велоалеи, детски площадки. Съвсем нов вид - положителен и по-свеж вид придобива градината. Така, с това чудесно място, на което е разположена, тя ще има възможност да не е като заден двор на нашия градски център, а като продължение. Мисля, че мястото ще стане чудесно, оживено, напълнено с хора и емоции.

По отношение на Руския пазар, дейностите там започнаха по-скоро. Това е един прекрасен проект, който тепърва ще се разкрива пред всички като инфраструктура и по-добри условия за посетители и търговци.

През юли започна реализацията на друг дълго чакан проект - този за ремонта на жп гарата. При старта на проекта министър Росен Желязков заяви, че ремонтираната жп гара ще даде нов живот на Стара ЗагораИмате ли информация как вървят строителните дейности там?

Да, той се реализира в лицето на Министерството на транспорта, тъй като е държавен обект и те имат финансиране за гаровия комплекс, пероните и част от жп линиите. Когато съм посещавала Станционната градина, по мои наблюдения, виждам бързи темпове на развитие и при този проект. Там имаше нужда от години от спешен ремонт и обновление, за да можем да имаме една модерна гара, каквато заслужава Стара Загора.

Само преди дни се проведе публичното обсъждане на предварителния проект за Общ устройствен план на Община Стара Загора. Каква е вашата оценка за проекта?

Смятам, че колегите, които са проектанти на Общия устройствен план са професионалисти и доказали се в миналото за изработката на различни устройствени планове на по-големи градове като Варна и други по Черноморието. Смятам, че са се справили добре със задачата, разбира се, имат още неща, които да добавят към работата си. В момента сме в период на становища и мнения на гражданите, които могат да бъдат заявени до 29 октомври. Те могат да бъдат взети под внимание от Експертен и Общински съвет и по процедура да вървим към финализиране на проекта за Общ устройствен план на Община Стара Загора.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара Загора | празник | Димитровден | Грозева | арх. Виктория

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори