Община Стара Загора представи платформа за анонимно подаване на сигнали за наркотици

Проектът е пилотен, той е на Младежки общински съвет в Община Казанлък и функционира от миналата година, като вече има образувани досъдебни производства, обясни Младен Желев, който е управител на фирмата, разработила услугата. Основният фокус са учениците и подрастващите.

 14.05.2024 15:56
Община Стара Загора представи платформа за анонимно подаване на сигнали за наркотици

Община Стара Загора е втората след Казанлък, която разполага с платформа за подаване на анонимни сигнали за разпространение на наркотици и упойващи вещества. Така, през телефона си, например, всеки може да съобщи за дрога или други непозволени вещества.

Проектът е пилотен, той е на Младежки общински съвет в Община Казанлък и функционира от миналата година, като вече има образувани досъдебни производства, обясни Младен Желев, който е управител на фирмата, разработила услугата. Основният фокус, към който е насочено приложението, са учениците и подрастващите. 

Платформата дава възможност за анонимно подаване на сигнал с текстова информация и снимков материал.  Сигналите влизат в общинската администрация, след което се насочват към полицията. 

"От години в социалните мрежи се публикуват снимки във връзка с различни проблеми. Хората се страхуват на място да подадат сигнал, или не им се разкарва, много от тях искат да си изпратят сигнала по електронен път, този начин е особено предпочитан от младите хора", обясни кметът Живко Тодоров. 

"Приложението ще даде яснота за престъпни лица и за преодотвратяване на престъпления", посочи Тодоров. 

Ще има лице, бивш полицейски служител, който ще проверява достоверността на сигналите и ще работи съвместно с органите на реда.

По думите на кмета проблемът с разпространението и с употребата на наркотици е огромен. "Трябва да се работи и по двете теми, да се засили превантивната дейност по училищата, за да разберат децата какъв е негативния ефект от наркотичните вещества. Предстои популярни лица да запишат видеоклипове с послания", анонсира Тодоров.

Зам.-кметът Надежда Чакърова уточни, че ангажиментът на Община Стара Загора по посока на наркоразпространението е огромен. Работи се съвместно с Превантивния център по зависимости, както и с Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

"Това приложение отговаря на динамичното поколение в момента, убедени сме, че много по-лесно биха се подавали сигнали, при положение, че не се обработват лични данни", категорична бе Чакърова.

Автор: Светла Тенева

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери подаване | община Стара Загора | дава възможност | анонимно подаване | сигнали за наркотици

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори