В Стара Загора представят книгата "Украси и гримаси – мода и модерност в българската литература от 20–те и 30–те години на 20 век“

Това е книга не за модните вещи на човека от междувоенните години, а за волята му да конструира и усъвършенства себе си, за неговите успешни или неуспешни опити да се утвърди като модерен субект чрез модния образ и жест. Разглеждат се български литературни интерпретации на Париж, кабарето, карнавала.

 26.01.2023 07:15
В Стара Загора представят книгата "Украси и гримаси – мода и модерност в българската литература от 20–те и 30–те години на 20 век“

От 18.00 часа в Къща музей "Гео Милев“ ще се състои представяне на книгата на Надежда Стоянова "Украси и гримаси – мода и модерност в българската литература от 20–те и 30–те години на 20 век“.

Това е книга не за модните вещи на човека от междувоенните години, а за волята му да конструира и усъвършенства себе си, за неговите успешни или неуспешни опити да се утвърди като модерен субект чрез модния образ и жест. Разглеждат се български литературни интерпретации на Париж, кабарето, карнавала. Поставя се въпросът за художественото присъствие на денди, танцуващия човек и скучаещия човек. Изследването стъпва на широк набор от текстове, принадлежащи както на "високата", така и на популярната българска литература от 20-те и 30-те години на XX век.

Д-р Надежда Стоянова е преподавател по българска литература в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Автор е на монографията "Възходът на слънчогледите. Българската литература от 20-те и 30-те години на XX век: опити с времето" (2015 година), на литературоведски статии и студии, публикувани в специализирания научен печат. Част е от редакционния екип на списание "Филологически форум".

Книгата ще представи доц. Мая Горчева. Тя е автор на монографиите "Между текста и цитата" (2004), "За българската проза от 30-те" (2005), "Иконите спят" от Гео Милев: превъплъщенията на модерната душа" (2006), "Как се прави авангард: литературните проекти на Гео Милев от "Лира"/"Изкуство" до "Везни" (2008), "По стародавни мотиви. Следите на народната песен в модерната българска литература" (2013) и "Деликатните настроения на Борис Априлов" (2013). Участва в проекти за превод.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери години | литература | книгата | мода | българската | украси | модерност | гримаси

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори