Държавна опера-Стара Загора с две награди „Кристална лира“

За 23-ти път Съюзът на българските музикални и танцови дейци и CantusFirmus отличиха върховите постижения в музикално-изпълнителското и танцовото изкуство в България

 02.11.2019 13:15
Държавна опера-Стара Загора с две награди „Кристална лира“

За 23-ти път Съюзът на българските музикални и танцови дейци и CantusFirmus отличиха върховите постижения в музикално-изпълнителското и танцовото изкуство в България. Церемонията по връчването на наградите "Кристална лира" се състоя традиционно на 1-ви ноември - Деня на народните будители в Софийската опера и балет.

Държавна опера-Стара Загора получи престижното отличие в две категории.

В категория „Опера и оперета“ солистката на Старозагорската опера - мецосопраното Петя Петрова получи „Кристална лира“ за ролята на Изабела от операта „Италианката в Алжир“ от Росини, чиято премиера се състоя на 9 март тази година в Стара Загора.

„Искам да благодаря първо на Съюза на българските музикални танцови дейци и да споделя, че тази награда не е само за мен, а и за театъра на Държавна опера-Стара Загора! И да благодаря на нейното ръководство в лицето на Веселина Кацарова, Огнян Драганов и Ивайло Кринчев, които направиха възможна тази постановка на „Италианката в Алжир“, в която аз можах да разгърна своя творчески потенциал. И не на последно място искам да благодаря на моите учители - голямата оперна певица Александрина Милчева и солистката на Националната опера Баясгалан Дашням“.

В категория „Балетно изкуство“ – колективна награда, Балетът на Държавна опера-Стара Загора бе награден с „Кристална лира“ за спектакъла на балета „Дон Кихот“, чиято премиера бе на 27 ноември 2018 година. Наградата получиха директорът на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов и художественият ръководител на балета Силвия Томова.

„Благодаря на тези, които ни подкрепят – както Община Стара Загора, така и Министерството на културата. Ние ще продължим упорито, както продължаваме да развиваме камерната опера в Стара Загора. Балетът е едно крехко изкуство, което има нужда от голяма подкрепа. Благодаря на Съюза на музикалните и танцови дейци за тази висока награда, за тази висока оценка за нашия труд!“, каза на финала на своето обръщение Огнян Драганов.

„70 години балет – Стара Загора, втората трупа, която е създадена след Софийската, не е никак малко, вглеждайки се в повечето европейски страни като история. Радвам се и съм щастлива, че господин Огнян Драганов ме покани да работя заедно с него. Благодаря на Министерството на културата, на Община Стара Загора, затова, че успяхме за толкова кратко време да създадем тази прекрасна трупа. Благодаря на Аршак Галумян – хореографът на спектакъла на балета „Дон Кихот“ – солист на Щатсбалет-Барлин, на неговата прекрасна асистентка Красина Павлова – също солистка на Щатсбалет-Берлин и моя ученичко, на Салваторе Русо за прекрасните костюми и декори. И не на последно място – най-вече благодаря на прекрасните ни артисти-балетисти. Те са чудесни, млади, талантливи, от цял свят…И по този повод ви каня на 17 декември в зала 1 на НДК, за да видите балета „Дон Кихот“ в изпълнение на Старозагорския балет заедно с изключителните звезди Яна Саленко и Мариан Валтер. Благодаря на всички, които ни помагат!“, сподели от сцената Силвия Томова.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара Загора | награди | Държавна опера | Кристална лира

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори