Представят изложбата „44 мига" на фотографката Мария Цветанова

Изложбата представя 44 черно-бели кадъра, запечатали красиви за авторката мигове и гледки от нейни пътувания в страната и чужбина.

 15.10.2021 12:42
Представят изложбата „44 мига" на фотографката Мария Цветанова

Изложбата „44 мига" на Мария Цветанова ще бъде открита в понеделник (18 октомври), от 17:30 часа, в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък.

Изложбата представя 44 черно-бели кадъра, запечатали красиви за авторката мигове и гледки от нейни пътувания в страната и чужбина.

Фотографиите ни пренасят в Куба, Италия, Хърватска и в различни кътчета на България. Авторката избира да дебютира с черно-бяла изложба, защото според нея черно-бялата фотография е по-въздействаща от цветната - чрез формите, светлината, контраста, а и защото фокусира възприятията към сюжета на снимката и в нея по-лесно може да се доловят емоциите. 

Повече за Мария Цветанова

Мария започва за се занимава с фотография преди много години във фотоателието към Лаборатията по рентгено-структурен анализ в Минно-геоложкия университет, където работи баща й. Изживяването в „тъмната стаичка" е вълшебство за нея.
„Да видиш как от ваничките с проявител и фиксаж, изплуват образи и картини... Често си намирах поводи да отскоча до там, за да проявим с татко филмите и снимките, които заедно заснемахме с тогавашния ни фотоапрат Фед3, или както аз го наричах - Федята", споделя Мария.
През 2010 г. заради предстоящо пътуване тя купува първия си по-сериозен фотоапарат. След година и половина е сериозно „хлътнала" по фотографията, която става част от нейния живот, а  фотоапарата -  неин най-добър приятел.
За Мария фотографията е страст, магия, смисъл, предизвикателство, себеизразяване.
Мария Цветанова е участвала в множество фотоконкурси, като през 2015 г. печели конкурса „България през твоите очи" със снимка на Ахтополския фар. През 2018 г. получава втора награда на фотоконкурса „Любима София", организиран от хотел „Даунтаун".
Има участие в сборната годишна изложба на Клуба на фоторепортерите „Фотомаймуни – отчет за 2018" през месец декември 2018 г.
На 18-ти февруари 2019 г. в Клуба на фоторепортерите и фотографите в България е представена първата й самостоятелна изложба „44 мига".
През септември 2019 г. взима участие в сборната изложба „Папата у нас" в Клуба на фоторепортерите, посветена на гостуването на Папа Франциск в България.
 През ноември 2019 г. неин кадър е включен в изложбата „Миг, в който дъхът ми спря" в галерия Monochrome Hub VLC, Валенсия, Испания. 
 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Казанлък | Мария | Черно | фотографии | мига

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Истина Мирова 15.10.2021 15:42

"-Мисля, че способността да мечтаем е това, което кара хората да бъдат велики фотографи. " -Уайн Милър.


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори