Големият бариерен риф е изгубил половината си корали

Пораженията са изключително големи и все още се изучават. Спасяването му трябва да започне веднага - рязко трябва да се намалят количествата вредни газове, предупреждават специалистите.

 14.10.2020 12:00
Големият бариерен риф е изгубил половината си корали

От 1995 г. до сега Големият бариерен риф в Австралия е изгубил половината от коралите си. Основната причина - климатичните изменения. Докладът е изготвен от австралийски учени, които изучават рифа и публикуван в престижно научно списание.

Повишаването на температурата на морската вода, в следствие на човешката дейност, са сред най-големите заплахи за коралите. През март е регистрирано третото за последните 5 години мащабно "избеляване", т.е. обезцветяване на рифа. То се появява, когато коралите са в стрес и водораслите, които им предават специфичния цвят, умират.

Коралите под стрес изхвърлят водораслите, известни като зооксантели, цветът се загубва и така постепенно корабите умират. Добрата новина е, че те могат да се възстановят, ако условията се нормализират, но това може да отнеме десетилетия. Проучване през 2019 г. установи, че повредените коралови колонии са се борили да се регенерират след като повечето възрастни корали са загинали. "Нашите резултати показват способността на Големия бариерен риф да се възстановява, но неговата устойчивост е компрометирана в сравнение с миналото, тъй като има по-малко бебета корали и по-малко възрастни, способни да се размножат", се казва в изследователския доклад. Разпростиращ се на над 2300 км. Големият бариерен риф е обявен за обект на световното наследство през 1981 г. заради „огромното научно и природно значение“. 
Пораженията са изключително големи и все още се изучават. Спасяването му трябва да започне веднага - рязко трябва да се намалят количествата вредни газове, предупреждават специалистите.

Вярно е, че Големият бариерен риф има способността да се възстановява. Това вероятно ще отнеме години, но за да започне, трябва да се ограничат до минимум вредните външни влияния.

 

Снимка: КРОСС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери започне | трябва | изучават | големият | бариерен | коралите | корали

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори