Отбелязваме Световния ден на кафето

Освен традиционната консумация на кафе, през 21 век има все повече нови начини да се насладим на популярната напитка. Младите хора, за разлика от своите родители, баби и дядовци, очакват нещо напълно различно от просто чаша кафе. Събрахме някои интересни факти, с които да отбележим празника на обичаната напитка:

 01.10.2023 10:04
Отбелязваме Световния ден на кафето

На 01 октомври за 40-ти път отбелязваме Световния ден на кафето. Първото честване на този празник е през 1983 година в Япония. Освен традиционната консумация на кафе, през 21 век има все повече нови начини да се насладим на популярната напитка. Младите хора, за разлика от своите родители, баби и дядовци, очакват нещо напълно различно от просто чаша кафе.

Събрахме някои интересни факти, с които да отбележим празника на обичаната напитка:

●     Не е известно кой точно е изпил първото кафе в света

Легендата гласи, че един овчар забелязал, че козите му ставали много енергични, след като яли плодовете на определен вид храст. Той събрал от тези плодове, сложил ги в кипяща вода и напитката се превърнала в първата чаша кафе. Технически, процедурата е същата и до ден днешен, макар и с новите вариации и промени.

●     Културата на кафето произхожда от Близкия Изток

Културата на кафето произхожда от Близкия изток с множество кафенета в Турция, Персия, Сирия и Арабия през 15-ти век. Кафето навлиза в Европа през 16-ти век, но по онова време много европейци отхвърлят напитката, твърдейки, че християните не можели да пият напитките на другите религии. Въпреки това папа Климент VIII веднъж опитал чаша кафе и веднага го харесал. Така напитката се появила в цяла Европа и Америка.

●     Кафето е втората стока по износ след петрола

Днес кафето се отглежда в повече 70 тропически страни и е втората стока по износ след петрола. Интересно е, че не големите страни производители на кафе консумират най-много кафе, а ние, европейците, пием една трета от кафето в световен мащаб.

●     Консумацията на кафе не се влияе от инфлацията и икономическата несигурност

Въпреки инфлацията и икономическата несигурност, повечето потребители не се отказват от кафето. Количеството на консумация не намалява, а се променя.

●     По-младите хора често пият кафето си навън

По-възрастните хора предпочитат да пият любимата си напитка вкъщи, докато по-младите често пият кафето си навън, в компания или в движение, избирайки готови за консумация напитки с кафе. Много млади хора нямат кафемашина в собствените си домове.

●     Готовите продукти стават все по-разпространени

Осъзнатите потребители търсят да закупят продукти от рециклируеми опаковки, затова много от тях избират да купуват кенове, тъй като този вид опаковка е изцяло и безкрайно рециклируем.

●     Ценителите на кафето търсят разнообразие и специални вкусове.

Готовите за употреба продукти предлагат голямо разнообразие с високо и гарантирано качество. На пазара вече има вкусове като солен карамел, лешник, шоколад и дори лате напитки с вкус на ром и орех.

И така, как можете да направите 1 октомври незабравим?

 

  1. Започнете деня си с любима чаша кафе. Изпийте го точно както го обичате, според личните Ви вкус и предпочитания.
  2. Организирайте събиране с приятели или семейството си, където може да споделите своите любими брандове и вкусове или да опитате нови такива.
  3. Съчетайте сладостта с леката горчивина на кафето, открийте кое сладко изкушение отива най-много на любимото Ви кафе.
  4. Покажете на другите колко много обичате кафето. На този ден направете снимка с кафе и я качете в социалните мрежи с хаштаг #InternationalCoffeeDay.
  5. Оглеждайте се, защото в този ден може да посетите специални дегустации на кафе, организирани на различни места.

 

Нека тази година отбележим 1 октомври като истински празник на кафето!

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери след | кафето | чаша | кафе | хора | своите | напитка | консумация | пият | отбележим

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори