Старозагорецът, който лови змии

Работил е в "Зелени Балкан", а над 15 години е доброволец в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Любовта, любопитството и интересът към животните са му от дете. Така е и днес, когато той самият има дете - 4-годишно момченце.

 21.06.2022 10:14
Старозагорецът, който лови змии

Той е на 33 години и по образование е електротехник. 

Работил е в "Зелени Балкан", а над 15 години е доброволец в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Любовта, любопитството и интересът към животните са му от дете. Така е и днес, когато той самият има дете - 4-годишно момченце.

"Нямам домашни любимци, защото мястото им не е в домовете, а в природата", казва Александър Мечев. 

Името на Александър напоследък се свързва с "ловенето" на змии в Стара Загора, след подадени сигнали от жители. Той се определя не като "ловец", а по-скоро като човек, който прокарва идеята за тяхната защита. 

Въпреки че повечето хора се страхуват от змиите, той е категоричен: "Няма страшно!". Три пъти повече могат да са опасни кучетата за разлика от змиите, например, дава пример старозагорецът.

"Защитаваме кучетата и котките, а защо не и змиите, които са защитени видове, част от природата и пазени от закона?", пита природозащитникът. 

Змиите в градската среда, които се срещат, няма да навредят обикновено. Покрай ремонти на жилища и мазета, премахване на стари сгради и строенето на нови, напускат дома си и си търсят ново жилище. Така, без да искаме, можем да ги срещнем някъде на улица или в междублоково пространство.

"Най-важното е  ако ни е страх и не познаваме вида на змията, да стоим на разстояние. Тя няма да дойде при нас и да ни нападне. Със сигурност ни е видяла и усетила и иска да избяга. За нея сме заплаха. Ако има вариант, да бъде преместена, нека това бъде направено", съветва старозагорецът. 

През последните дни вече три пъти е помогнал на хора, които не са знаели как да се справят. Той е на мнение, че трябва да свикваме с мисълта, че змията в градски условия е нещо нормално.

Вчера Александър извади пъстър смок изпод кола, паркирана до жилищна сграда, а после я показа на деца и съседи. "Някои дори пипнаха смока, убедиха се, че няма нищо страшно", разказа още 33-годишният мъж.

"Миналата седмица деца бяха намерили едно смоче и майките им ми звъннаха, намерили ми телефона през горещия телефон на общината. За щастие децата не ги беше страх и нямаха неистово желание да го убият. Беше в характерното за вида местообитание, възрастен екземпляр. Това са змии на поне 3-4 години. Те са живяли в нечие мазе и са ви пазили от мишки. Или в старата къща до блока, която са я бутнали, а сега строят кооперация. Винаги ги е имало, не случайно старите хора им казват "пазителя на дома". Най-добре е да си останат там, където са си били, но за да ги запазя живи, ги пускам извън града", обяснява още Мечев.

Автор: Светла Тенева


 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Александър | защитава | старозагорец | змии | Мечев | природозащитник

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори