В Стара Загора парамедици показаха на мотористи как да спасяват човешки животи

Гостуваха Мирослав Георгиев и Цвятко Луджев от Съюза на парамедиците и мотористите от Boys of hell Пазарджик, видя на място репорте на stz24.com. Участниците бяха мотористи от различни клубове и членове на "Спасителен клуб за Бъдеще - Стара Загора".

 26.11.2023 15:44
В Стара Загора парамедици показаха на мотористи как да спасяват човешки животи

"Спасителен клуб за Бъдеще - Стара Загора" организира днес инициативата "Мотористи в помощ!".  

Гостуваха Мирослав Георгиев и Цвятко Луджев от Съюза на парамедиците и мотористите от Boys of hell Пазарджик, видя на място репортер на stz24.com. Участниците бяха мотористи от различни клубове и членове на "Спасителен клуб за Бъдеще - Стара Загора".

"Парамедици от Пазарджик са на гости, те ще покажат важни неща, които ще помогнат да се окаже първа помощ на пострадали мотористи при пътно-транспортни произшествия до идване на екип на Спешна помощ", обясни в началото Ирена Златева от сдружение "Спасителен клуб за Бъдеще - Стара Загора".

Парамедиците проведоха полезно обучение и дадоха практически съвети за адекватна помощ при пострадал на пътя при катастрофа с мотор. Един от съветите при подобни ситуации е: ако смяташ, че не се можеш да помогнеш, изчакай идването на медицинските екипи. 

"Идеята за обучението дойде след случая, за който сме номинирани от сдружение "Самаряни", добави още Златева. Номинацията бе заради оказана помощ на катастрофирал моторист и овладяване на създалата се пътно-транспортна обстановка, без други инциденти.

На 15-ти октомври, 2023 г., Ирена Златева и доброволци от "Спасителен клуб за бъдеще – Стара Загора”, се връщат от Казанлък, където са помагали за есенната кампания на "Капачки за бъдеще" в града на розите. Докато пътуват обратно - от Казанлък към Стара Загора, те виждат, че на платното има необичайно струпване на хора. Спират колите, прескачат мантинелата и виждат, че има пострадал моторист. Веднага започват да оказват първа помощ на пострадалия, който е в съзнание и отговаря адекватно на въпросите им. Преглеждат го за видими физически наранявания и установяват, че има сериозна рана на коляното. Заедно с останалите хора от колите, събират необходимите превързочни материали, промиват раната и поставят стерилна превръзка. Изчакват с пострадалия, докато пристигне екипът на ЦСМП - Казанлък. Междувременно, двама от членовете на Клуба застават от двете страни на движението и дават знаци на шофьорите, за да намалят скоростта и по този начин осигуряват безопасността на всички присъстващи.

Автор: Светла Тенева

 

 


Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара Загора | помощ | инициативата | показаха | парамедици | Спасителен клуб за Бъдеще Стара Загора | Мотористи в помощ | как да спасяват | човешки животи | на мотористи | Мирослав Георгиев | Цвятко Луджев

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори