В Стара Загора свещи на черно подбиват църковните

Уличната търговия е по-евтина, но е извън закона. Цените в църквите са регламентирани с решение на Светия синод.

 21.02.2020 13:49
В Стара Загора свещи на черно подбиват църковните

За 10 ст. можете да си купите църковна свещ на улицата, установи репортерска проверка на stz24.com. 40 ст. e  най-евтината в храмовете. Ден преди Задушница „стоката“ се предлага традиционно на територията на централния пазар в Стара Загора.

Часът е около 11 и половина, а две жени са си избрали място от двете страни на улицата в очакване на клиенти.

10 стотинки струва едната свещ, в снобчето са 50 броя, по-малко не продавам, обяснява търговката и приканва за покупка. Взимам ги от Мъглиж, разказва още. Спира се жена, пита, но не купува.

Практиката за свещи „на черно“ не е нова.

За да са сигурни, че ги купуват легално, хората трябва да го правят или в храмовете, или в епархийските църковни магазини, коментираха от Старозагорската митрополия.

Цените на свещите са регламентирани с решение на Светия синод в края на 2015 година.  Тогава бе съобщено, че свещите поскъпват двойно, защото започват да ги изработват по нова технология. Увеличението бе аргументирано и с факта, че цените не са променяни от 35 години и най-евтините изобщо не покриват себестойността си. 

Според Светия Синод новите восъчни свещи са по-щадящи за стенописите и иконите в църквите, а пушекът от парафинените е вреден, както за изображенията в църквата, така и за здравето на свещениците и миряните. 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара Загора | задушница | цени | свещи | храм | митрополия

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Да.д. 21.02.2020 16:36

Глупости на търкалета били вредни тези коли и умения от какво са


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори