В Тракийския университет учредиха национално сдружение

Основната цел на сдружението е да обедини усилията на научните среди и бизнеса за опазване на традиционни (местни) породи свине като генетечен ресурс, както и идентифициране на най-добрите в генетично и екстериорно отношение животни.

 17.04.2024 14:57
В Тракийския университет учредиха национално сдружение

„Национално сдружение за развъждане на традиционни (местни) породи свине“ бе учредено днес в Тракийски университет по време на учредително събрание. В сдружението с нестопанска цел се включват две от водещите български висши учебни заведения – Тракийски университет – Стара Загора и Университет по хранителни технологии - Пловдив, както и три от водещите животновъдни ферми в страната. На събранието присъства и проф. Алекси Стойков – един от доайените на свиневъдството в България.

Основната цел на сдружението е да обедини усилията на научните среди и бизнеса за опазване на традиционни (местни) породи свине като генетечен ресурс, както и идентифициране на най-добрите в генетично и екстериорно отношение животни.  Идеята е не само да се съхранят и възродят тези породи, сред които е и източнобалканската свиня, но и на тяхна база да се създават нови, устойчиви на заболяване хибридни породи. По този начин не само ще бъдат подпомогнати българските фермери да развъждат български породи свине и ще се работи активно за опазване на породите като национационален генетичен фонд, но и ще се предложи на пазара висококачествена и здравословна храна за потребителите.

„Това е знаково събитие, което е от значение за продоволствената сигурност на нашата страна“, коментира ректорът на Тракийски университет проф. Добри Ярков при подписване на учредителните документи и допълни, че двата университета застават зад каузата с целия си научно-изследователски капацитет.  

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери проф | университет | български | тракийски | породи | местни | традиционни | опазване | сдружението | свине

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори