Да замениш цветята с каузи и как учителка от Стара Загора ни даде урок по човечност

Тя е скромна, мила и земна, въпреки че името й стана доста популярно през 2016 година. Тогава класната на 2 „б“ от 11 ОУ „Николай Лилиев“ в Стара Загора се отказа от букетите за първия учебен ден и призова родителите да дадат пари не за цветя, а за лечението на Михаил Иванов, който се нуждаеше от скъпа операция на окото.

 23.05.2024 09:22
Да замениш цветята с каузи и как учителка от Стара Загора ни даде урок по човечност

И на този 24 май Димитринка Костова ще скрие трудно сълзите в очите си и ще се вълнува, когато чуе „Върви, народе, възродени!“. 

Тя е скромна, мила и земна, въпреки че името й стана доста популярно през 2016 година. Тогава класната на 2 „б“ от 11 ОУ „Николай Лилиев“ в Стара Загора се отказа от букетите за първия учебен ден и призова родителите да дадат пари не за цветя, а за лечението на Михаил Иванов, който се нуждаеше от скъпа операция на окото. Тази нейна постъпка преобърна живота на детето, намери съмишленици и благодарение на успешни операции зрението на момченцето се възстанови. 

„На следващи родителски срещи отново обявявах, че отказвам цветя. Пари се събираха за различни неща, а в един от случаите за болно дете от старозагорско училище“, спомня си пред stz24.com класната на Мишо.

С Антон Дончев при връчване на специален приз "Гордеем се, че сте достоен българин!"

Примерът, който даде пък намери бързо последователи в цялата страна и други учители започнаха да отказват букетите в името на нещо много по-важно. 

Днес, както и през 2016 година, класната на 2 „б“ не гледа на постъпката си като на нещо кой знае какво, а смята, че учителят трябва да бъде най-вече човек.

В учителската професия г-жа Костова попада кажи-речи случайно, след съвет на нейн преподавател. Въпреки че химията й е била на сърце, пътят към трудовата книжка се оказал не в Менделеевата таблица.

Първите си ученици среща на село. Те са били едва четири деца, едното от които на кметицата. „Трябваше да сменям два автобуса, беше трудно да ходя на работа и се преместих“, разказва Димитринка, която е родом от Елхово, но идва в Стара Загора, след като среща любовта.

Наложило се да поработи в Пионерски дом, да организира мероприятия и редица прояви с деца и възрастни.

Когато дошла в 11 ОУ „Николай Лилиев“, за да се справи добре, потърсила съдействие от колежка и приятелка от друго училище. Допитвала се до нея как да подготви урока, за да се възприема по-лесно и да бъде интересен.

Димитринка смята, че всеки предмет е важен и че ако положиш усилия, той ще ти се отплати с успехи. Децата трябва да се ограмотят още в началните класове, казва преподавателката и акцентира върху това колко е важно да се научиш да пишеш и да говориш правилно.

„Ако на ученика не му е силната страна даден предмет, гледам да го мотивирам, че може да се справи, всички не могат да са еднакво добри във всичко“, обяснява още. „Когато отказва да върши някои неща, разбираш, че това не е неговият предмет“, дава пример тя.

С Мишо (вляво) и негов съученик след успешно състезание по български език, организирано от Шесто ОУ "Св. Никола"

Казва, че учителят трябва да уважава освен учениците си, но и родителите им. Работи ли ръка за ръка с тях, успехите ще дойдат. Наблюденията й показват, че е прекалено кратък периодът за адаптация от детска градина в първи клас. „Не разбирам защо толкова се бърза. В първи клас основното е децата да се научат да четат и пишат“, е мнението й.

Децата със специални образователни потребности и родителите им в очите й са герои, както и сегашните й колеги, пред които стоят редица предизвикателства: да се преборят с тежкия материал, с изискванията на системата, с телефоните, които могат да са помощници в обучението, но и да вредят и т.н. 

Випускът на Мишо е предпоследният в кариерата с 42 години трудов стаж, а от 12 месеца любимата му учителка вече не ходи на работа. 

На коледно парти с ученици

„Децата ми липсват, а най-много ми е болно, когато чувам негативни коментари за нашето училище. Аз си го познавам - и него, и колегите. Което и дете да попадне в 11 ОУ „Николай Лилиев“, то ще е в сигурни ръце“, категорична е Димитринка.

Споделя още, че се чувства удовлетворена, защото учениците й са сериозни хора, реализирани в различни професии, има лекари и много инженери.

„Не знам как ще понеса 24 май, обикновено все присъствах на шествията, а сега трябва да ги гледам отстрани“, казва учителката с 32 години стаж и 8 випуска в 11-то.

От все сърце желае здраве и упоритост на учениците и здраве и търпение на колегите си. И едните, и другите да следват мечтите си, за да се почувстват един ден успешни и реализирани, пожелава още класната на Мишо.

Автор: Светла Тенева

Снимки: Атанас Жеков и личен архив

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Децата | година | училище | Стара Загора | трябва | Николай | Лилиев | Димитринка | Мишо | предмет | класната | да замениш цветята | с каузи | как учителка | даде урок по човечност

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори