Казанлък отбелязва своя празник

Начало на тържествата ще бъде дадено на централния площад “Севтополис” с тържествен водосвет за здраве и благоденствие.

 02.06.2023 09:37
Казанлък отбелязва своя празник

Богата програма очаква жителите и гостите на Казанлък днес по случай празника на града. Започва и кулминацията на 120-ия юбилеен Празник на розата.
Начало на тържествата ще бъде дадено на централния площад “Севтополис” с тържествен водосвет за здраве и благоденствие. Програмата ще продължи с отбелязване на 147-ата годишнина от гибелта на революционера Христо Ботев, което ще започне със знаменно шествие под надслов “Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира” и ще завърши с церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Ботев в парк “Розариум”.

Празникът на Казанлък ще продължи с тържествена сесия на местния Общински съвет в залата на Художествената галерия и Исторически музей “Искра”, по време на която ще бъдат връчени званията на новоизбраните почетни граждани. По предложение на кмета Галина Стоянова и с единодушното съгласие на всички общински съветници, това са прокуристът на компанията за хидравлични изделия “М+С Хидравлик” Владимир Спасов и кардиологът и основател на телемедицински център “Чекпойнт Кардио” д-р Бойчо Бойчев. В почетната книга на Казанлък ще бъде вписано името на директора на Музея по фотография и съвременни визуални изкуства Стефан Папукчиев.

Вечерта на сцената на централния площад “Севтополис” ще започнат и кулминационните дни на тазгодишния Празник на розата. В 19:30 часа ще бъде представена колекцията пролет – лято на модна къща “Жени Стил” на дизайнера Евгения Живкова. Нейно дело тази година са и роклите на новоизбраната Царица Роза Кристина Попова и нейните подгласнички. Тоалетите на трите избраници също ще бъдат показани по време на дефилето, посочи за БТА Евгения Живкова.

Програмата ще продължи с тържествената церемония по коронясване на 55-ата Царица Роза, която ще бъде изпълнена от “Пеещи артисти” на Игор Марковски. Тяхното изпълнение ще завърши с песента “Една българска роза” в симфонична версия, която е създадена специално за 120-ата годишнина на Празника на розата в Казанлък, съобщи за БТА Марковски. На празника ще присъства и авторът на текста на песента Найден Вълчев. Той е гост на 18-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА, която се провежда в Казанлък в кулминацията на честванията.

Непосредствено след коронясването на Царица Роза 2023 на сцената на казанлъшкия площад ще се качи световноизвестната румънска поп изпълнителка Инна. Нейни са хитове като “Hot”, “Love”, “Deja Vu”, “Amazing”, “Fever” и много други. Инна е носител на редица награди и номинации, включително Balkan Music Awards, MTV Europe Music Awards и Romanian Music Awards.

Празникът на розата в Казанлък е организиран за пръв път през 1903 година и е бил посветен на красотата, цветята и милосърдието, пише местният историк д-р Косьо Зарев в книгата си “Българското розопроизводство и традиционна култура”. Организирани са богати изложби с рози и цветя, продавали са се картички с изглед от Розовата долина на тема розобер, производство на розово масло и други. Събирали са се средства за бедни семейства, възрастни хора, сираци и болни от туберколоза.

През 2012 година, по идея на тогавашния и настоящ кмет Галина Стоянова, Празникът на розата прераства в двумесечен фестивал, а през 2021 е патентован.

Източник: БТА
Снимка: Община Казанлък

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери година | Казанлък | площад | продължи | розата | Празникът | Царица | music | Севтополис | awards

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори