Общо 27 състезатели участваха в изкачване с мях в Сливенския Балкан

Областният управител Минчо Афузов също присъства на организираните от фондация "Стария бряст" и приятели Юнашки игри "Хайдушка среща" - 2023 г. на Гергьовден.

 07.05.2023 13:26
Общо 27 състезатели участваха в изкачване с мях в Сливенския Балкан

Общо 27 състезатели, сред които американски военнослужещи от полигона "Ново село", участваха в скоростното изкачване на Хайдушката пътека с мях, пълен с 43 литра вино. Това съобщиха от областната администрация. Областният управител Минчо Афузов също присъства на организираните от фондация "Стария бряст" и приятели Юнашки игри "Хайдушка среща" - 2023 г. на Гергьовден.

За трети пореден път победител в дисциплината "изкачване на Хайдушката пътека с 43-литров мях с вино" стана Милен Шидеров с време 56 минути и 15 секунди. Втори в класирането остана Никола Арнаудов, а трети - Иво Марков. При жените (общо девет участнички) в дисциплината "изкачване на Хайдушката пътека с чувал с 25 кг брашно" победителка стана Лиляна Фотева.

В останалите "юнашки състезания", проведени на Слънчева поляна в местността "Карандила", в категорията "борба" за победител бе излъчен Мирослав Киров, а в дисциплината "хвърляне на грамаден камък" - Борис Налбантов. За "главен войвода", с най-много спечелени точки в многобоя, бе провъзгласен Милен Шидеров.

Всички категории, включени в Юнашки игри "Хайдушка среща", имат свой аналог в спомените и легендите за прославени сливенски хайдути и войводи. Известно от историята е например, че изборът на войвода е ставал чрез премерване на смелостта, силата, бързината и ума в различни състезания и предизвикателства.

Състезанието е създадено в чест на рождението на сливенския войвода Хаджи Димитър – 10 май. Надпреварата е вдъхновена от записките на войводата Панайот Хитов, в които той описва как Хаджи Димитър се е изкачил до върха, натоварен с около 40-литров мях с вино. 

Снимка: Областна администрация

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери пътека | среща | игри | дисциплината | изкачване | Хайдушката | Хайдушка | Юнашки

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори