Самардалата - зеленото злато от Конаре, което обедини поколенията

Папазов благодари на трудолюбивите жени от местния пенсионерски клуб, които чрез фолклора пресъздадоха ритуално бране на самардалата в конарска къща, напълниха кошниците, поведоха хоро на плодородието и демонстрираха на гостите на площада как се приготвя трапезната подправка.

 30.03.2024 20:21
Самардалата - зеленото злато от Конаре, което обедини поколенията

„Самардалата - тази зелена магия, това зелено злато, повече от 100 години е неизменна част от нашата трапеза. Щастлив съм, че  тук, в село Конаре, с радост  хората предават на младите своите традиции. Точно в малките населени места се крие коренът на нашето родолюбие, коренът на нашите ценности", каза кметът на община Гурково Кънчо Папазов, откривайки празника на самардалата, който тази година се превърна във фестивал.

Папазов благодари на трудолюбивите жени от местния пенсионерски клуб, които чрез фолклора пресъздадоха ритуално бране на самардалата в конарска къща, напълниха кошниците, поведоха хоро на плодородието и демонстрираха на гостите  на площада как се приготвя трапезната подправка. „Нашите родове са приготвяли тази вълшебна сол за яйца, печено месо, салати, супи, ястия с ориз, зеленчуци и т.н. и са предали начина на своите деца и внуци. Днес, запомнена като типичен български вкус, тя е безценен подарък за приятели и гости от близо и далеч", каза кметът на Конаре Станчо Стефанов.

Над 200 участници, от 4 до 82 години, пяха и танцуваха в чест на самардалата  на фестивалната сцена и показаха пъстро фолклорно богатство от общините Стара Загора, Казанлък, Николаево, Твърдица, Нова Загора, Гурково и др. Празникът започна с откриване на занаятчийски базар и обявяване на каузата на организаторите – кметство Конаре, читалище „Неделчо Попов" и пенсионерския клуб. Добротворството тази година бе за обновяване на двора на храм "Света Троица" в селото, който е паметник на културата с национално значение. Църквата е построена през 1850 г. със средства на местното население, опожарявана и реставрирана някога, тя е с уникална архитектура, каквато имат само 2-3 храма в България. Сумата, която бе събрана за родополезното дело е 4 410 лева.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери клуб | Конаре | самардалата

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори