Ученическият купон за обяд ще струва 2.10 лв, решиха съветниците

40 от общинските съветници подкрепиха предложението на днешното редовно заседание.

 30.01.2020 10:41
Ученическият купон за обяд ще струва 2.10 лв, решиха съветниците

Купоните за ученически обяд ще бъдат увеличени от 1.70 на 2.10 лв. от първи февруари.Това решиха общинските съветници днес на редовното си заседание. Предложението бе подкрепено от 40 от съветниците, шестима гласуваха „против“, а четирима  - „въздържал се“.

Преди обсъждане на предложението за по-скъпите купони изказване направи от името на родители, които бяха в залата, Жана Павлова, майка на две деца.

„Как няколко училища в Стара Загора правилно са си направили бюджетите и не са взели никаква една стотинка от семействата, защо другите училища не могат да го направят? Защо общини имат безплатни такси за детски ясли и градини, а Община Стара Загора не може да го направи?, попита тя и показа закуската, която получава нейното дете в междучасието.

„Дават се едни закуски, които децата не ги ядят и те са от джоба на училищата. Моля ви, прекратете ги! Ето от тук може да вземете 80 ст. , един лев и да сложите тази сума в купона и децата, за да се хранят по-правилно“, каза Павлова и уточни, че всички родители са наясно, че качеството струва пари.

Председателят на Обс Мария Динева обясни, че е проведена среща преди дни с директори на училища и ресорния зам.-кмет на Община Стара Загора.  "Обединихме се около това днес да гласуваме не първоначалната цена от 2.50, а  цена от 2.10 , а разликата която се получава до достигане себестойността на купона, която според директора на „Ученическо хранене“ е 2.88 да бъде поета от бюджетите на училищата. Директорите проявиха голямо разбиране, според мен,  имат нагласата да направят този жест към родителите и на практика увеличението да бъде разделено, а тежестта да не пада само върху семействата. Бях приятно изненадана, че има училища, които поемат цялата стойност на купона и родителите не заплащат нищо", коментира Динева.

„Съпричастна съм към родителите на децата, които са в затруднение“, коментира зам.-.кметът Иванка Сотирова.  „Има смисъл да вземем това решение с очакванията, че особено в големите училища, където има нуждаещи се, знае се кои са затруднените семейства. Ако училището не е в състояние да поеме храненето на всички ученици, училището поема тази грижа да подпомага тези семейства. Ние ще държим в предприятие "Ученическо хранене" да се повиши качеството на храната, ще държим да подпомогнем онези семейства, които имат проблеми и ще решаваме въпроса със съдействието на училищните ръководства за поемане поевтиняването на храната", каза Сотирова.

Дали е по-добре децата да ядат на обяд дюнер и пица или да получат топъл обяд и плод, попитаха някои от съветниците, които поставиха въпроси за качеството на храната.

От 2012 цената на купона не е увеличавана,  припомни председателят на групата общински съветници на ГЕРБ Диян Димитров. "Минималната работна заплата е два пъти повече, питате ли се как директорът на „Ученическо хранене“ успява да задържи тези хора на минимални работни заплати, прекратяват им се трудовите договори за три месеца, когато децата са във ваканция, и как се наемат отново хора. Колко пъти са се увеличили цените на продуктите", попита в залата Димитров.

Повече от 30 минути продължи обсъждането на предложението  за увеличаване на купоните за обяд.

По време на редовното януарско заседание на местния парламент, съветниците приеха на първо четене Наредба за изменение и допълнение на Наредбата на Община Стара Загора за организация на предучилищното образование, за да бъде в синхрон с  държавния образователен стандарт, постановен със Закона за предучилищното и училищното образование и с Европейското законодателство. В нея е включена още и организацията на допълнителните педагогически услуги, предлагани в детските градини в общината и организиране на съботно-неделни дейности.

Старейшините подкрепиха с 48 гласа „За“ Стратегия за управление на общинската собственост на Община Стара Загора за периода 2020-2023 г., а с 43 гласа „За“ -годишната програма за управление и разпореждане с имоти.

Следващото заседание на Общинския съвет ще бъде на 13 февруари, тогава ще бъде гласуван и проектът за Бюджет за 2020 година, с който ще разполага Община Стара Загора.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери Децата | бяха | училища | общински съвет | имат | родителите | обяд | семейства | залата | хранене | купона | купони

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори