Фолклорен празник "Балканът пее и разказва" в Гурково

Тази година на 15 юни редът е на Гурково да вдигне фестивалното знаме и да обяви за открит юбилейния празник. Както в далечната 1974 година са се събрали 450 участници в обединена тържествена програма, така и сега броят на участниците ще бъде същият

 15.06.2024 09:46
Фолклорен празник "Балканът пее и разказва" в Гурково

Под патронажа на министъра на културата Найден Тодоров ще се проведе 50-ото издание на единствения в България фолклорен празник „Балканът пее и разказва“ на шест града – Гурково, Трявна, Дряново, Твърдица, Котел и Елена, които си предават на ротационен принцип домакинството половин век.

Тази година на 15 юни редът е на Гурково да вдигне фестивалното знаме и да обяви за открит юбилейния празник. Както в далечната 1974 година са се събрали 450 участници в обединена тържествена програма, така и сега броят на участниците ще бъде същият.

Читалищни състави, групи, певци и танцьори от шестте старопланински града ще дефилират атрактивно с български народни носии, характерни за своите области от 10 часа. Хорът на Държавна опера-Стара Загора ще изпее химна на празника „Хубава си, моя горо“, с който ще започне тържествения концерт „50 години несравнимо българско живо изкуство“.

Юбилейният празник ще отличи победителите във фотоконкурс „Лицата на Балкана“, ценителите на традициите и любителите на ръкоделието от балканските градове участват в изложба „Сръчните ръце на българката“, а демонстрациите на занаяти, бит и култура са с „код: Силата на времето“.

Възпитаници на Националното училище по пластични изкуства и дизайн „Академик Дечко Узунов“ ще запазят фестивалната пъстрота и красотата на българските традиции на гурковска сцена със своите художествени умения и талант. Фестивалът се провежда и с подкрепата на министерството на туризма.

Източник и снимка: Община Гурково

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери празник | Гурково | разказва | фолклорен празник | Балканът | пее и

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори