Янко Янков: Подавам оставка, ако се окажа виновен

Според Янков в основата на делото, приключило с присъда на последна инстанция, стои политик, но общинският съветник бе категоричен, че ще говори с повече конкретни факти след окончателното произнасяне на съда. "Всичко е политическа поръчка, заради моите действия и разкриване на схеми и далавери в нашата община. Всеки може да бъде "сготвен" с едно обаждане по телефона за една секунда", каза Янков.

 22.04.2024 13:59
Янко Янков: Подавам оставка, ако се окажа виновен

Чакам моето "сготвене" да стане ясно - оправдан ли съм или осъден. Като излезе тълкувателното решение на ВКС и ако съдът потвърди, че е искал да каже, че съм осъден, ще подам оставка, без да чакам да ме освобождава Общинската избирателна комисия и т. н. Това заяви на пресконференция общинският съветник от група "Алтернатива на гражданите - ВМРО" в Стара Загора Янко Янков по повод казуса с оповестената присъда на ВКС за купуване на гласове по дело от 2019 година.

Според Янков в основата на делото, приключило с присъда на последна инстанция, стои политик, но общинският съветник бе категоричен, че ще говори с повече конкретни факти след окончателното произнасяне на съда.  "Всичко е политическа поръчка, заради моите действия и разкриване на схеми и далавери в нашата община. Всеки може дса бъде "сготвен" с едно обаждане по телефона за една секунда", каза Янков.

"Няма как за нещо, за което съм сигурен, че не съм виновен да се поддам на натиск и да си подам оставка. Не ми е целта да взема една заплата от 1000 лева, а да излезе истината", посочи той.

Решението по делото е публикувано в сайта на ВКС. Ето какво се посочва:

"С Решение № 166/14.03.2024 г. по наказателно дело № 954/2023 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) отменя присъдата по в.н.о.х.д. № 746/2023 г. на Софийския апелативен съд (САС) в частта, с която Янко Янков е признат за виновен и осъден за това, че е осъществил престъплението по чл. 167, ал. 4 вр. ал. 2 от НК с цел да бъдат склонени 50 лица да упражнят избирателното си право, гласувайки в негова полза като кандидат за кмет на Община Стара Загора, и го оправдава по така повдигнатото обвинение. Отменя наложеното на основание чл. 167, ал. 6 от НК наказание „лишаване от право да заема длъжността кмет“ за срок от 4 години. Оставя в сила присъдата в останалата ѝ част. Решението е окончателно."

Янков разказа, че пет години е подсъдим по дело за опит за купуване на гласове, като според обвинението предложил 200 лева, за да купи 50 гласа.

"През цялото време имам само едно повдигнато обвинение - по чл. 146, ал. 1 във връзка с ал. 2, че съм купувал гласове за кмет в изборите в 2019 и преференция 142 в листата за общински съветници", обясни Янков.

На 15 март излиза решението на ВКС, от което става ясно, че Янков е оправдан. Три дни по-късно се публикуват мотивите на ВКС, според които присъдата е осъдителна, а не оправдателна. Заради това е поискано тълкувателно дело, в което съдът да разясни старозагорецът оправдан ли е или осъден. Такова е насрочено на 17 април, но е отложено за 20 май поради заболяване на адвоката на Янков.

"ВКС има право да намаля присъдата, но няма право да изменя обвинението, а те се мъчат в мотивите да изменят обвинението. Да ми махнат, че съм се опитвал да купувам гласове за кмет, а да ми вменят, че съм опитвал да купувам гласове за общински съветник, като в бързината си за "сготвенето" са написали, че съм карал да гласуват с преференция 142 за мен, само че съм преференция 101 номер. Важно е решението, а не мотивите", коментира още общинският съветник.

Според него след оповестяване на казуса в публичното пространство започва грозна политическа кампания срещу него, Ивета Лазарова, председател на ОбС и с която живее на семейни начала и от която има 3-годишно дете и Красимир Червилов, също общински съветник от група "Алтернатива на гражданите - ВМРО".

"ПП-ДБ" и "Възраждане" са се обединили срещу нас,  искат оставката на председателя на ОбС. Няма да позволя за дъде очернен авторитетът на нашата група, още повече, че делото не е приключило", добави общинският съветник.

По думите му два са вариантите след заседанието на 20 май във ВКС - или делото да бъде възобновено, вероятно в Софийски градски съд, или ВКС да се произнесе, че Янков е оправдан.

Междувременно, от "Възраждане" внесоха декларация и предложение в дневния ред на предстоящата сесия този четвъртък, в което се иска оставката на Ивета Лазарова като председател на Общинския съвет и предсрочно прекратяване на правомощията й. 

"Решението на Върховния касационен съд, което постановява окончателно присъда за купуване на гласове на общинския съветник Янко Янков от групата „Алтернатива на гражданите – ВМРО“, поставя под въпрос легитимното избиране на всички представители от коалицията. Към днешна дата председател на Общински съвет – Стара Загора е Ивета Лазарова, част от групата „Алтернатива на гражданите – ВМРО“. Предвид високото обществено значение на заемания пост, неговите представителни функции и в интерес на обществените очаквания за публичност и прозрачност следва да бъдат предприети своевременни мерки", четем в част от декларацията. 

Предложението за исканата оставка на Лазарова е под № 2 в предварителния дневен ред.

"Предсрочно прекратяване на правомощията на Председателя на Общинския съвет се извършва след констатация за трайна невъзможност или системно неизпълнение на задълженията на Председателя за повече от три месеца с решение на Общинския съвет, прието с мнозинство повече от половината от общия брой на съветниците. В настоящия случай е налице основание за предсрочно прекратяване на правомощията на Председателя на Общинския съвет, тъй като е налице системно неизпълнение на задълженията му като Председател за повече от три месеца - основание по чл. 24, ал. 3, т. 2 от ЗМСМА. От датата на избирането й и до настоящия момент Председателят на Общинския съвет г-жа Ивета Лазарова многократно и системно не се съобразява с нормите на ЗМСМА и разпоредбите на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет Стара Загора, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация, относно ръководене на заседанията на съвета, координиране на работата на постоянните комисии и разпределяне на работните материали между тях, подпомагане на съветниците в тяхната дейност, осигуряване на необходимите условия за работа на съвета и на общинските съветници, следене относно спазване разпоредбите на Правилника и редица други нарушения" ,се посочва в предложението.

"За последните 3 месеца ОбС е провел пет заседания, постоянните комисии са заседавали 58 пъти, а председателски съвет е имал четири заседания. Това е огромен обем от работа, свършен от екипа ми и всички общински съветници. Сочат, че във връзка с подпомагане на общинските съветници не съм оказала достатъчно съдействие на по-голяма част от общинските съветници. Не се посочва на кой съветник кога и по какъв повод не е оказано съдействие. Срещу мен са отправени обиди, клевети, набеждавана съм в престъпления", каза Лазарова. 

На пресконференцията стана ясно, че предстои Янков и Лазарова да заведат дела за клевета и уронване на престижа им.

"Групата "Алтернатива на гражданите - ВМРО" остава единна и няма да се поддаде на натиск от страна на политически партии", коментира и общинският съветник Красимир Червилов. 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери беше | дело | Янко Янков | Ивета Лазарова | Алтернатива на гражданите ВМРО

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори