Красимир Вълчев, ГЕРБ: Напълно реална е възможността за газова криза в страната

"Българското правителство прекрати договора с Газпром, за да се вкарат консултанти. 100 млн.лв повече на месец плащаме. Абсолютно неразумно е да нямаш алтернативи и да действаш така. Това, което беше направено, е безотговорно. Терминалите за втечнен газ са резервирани“, каза още Вълчев.

 05.07.2022 12:58
Красимир Вълчев, ГЕРБ: Напълно реална е възможността за газова криза в страната

Напълно реална е възможността за газова криза през есента-зимата в страната, прогнозира на пресконференция старозагорският народен предсатвител от ГЕРБ - СДС Красимир Вълчев.

"Българското правителство прекрати договора с Газпром, за да се вкарат консултанти. 100 млн.лв повече на месец плащаме. Абсолютно неразумно е да нямаш алтернативи и да действаш така. Това, което беше направено, е безотговорно. Терминалите за втечнен газ са резервирани“, каза още Вълчев.

Вълчев коментира и темата за актуализацията на държавния бюджет.

"За съжаление това правителство наруши 25-годишния консенсус за водене на благоразумна финансова политика, която осигуряваше среда за развитие, инвестиции и правене на реформи. Бюджетът, който ни се предлага и политиката е за трайно увеличаване на държавния дълг, което означава, че освен че ще плащаме следващи години много повече средства за лихви, но и има морален проблем - прехвърляме задълженията на днешните управляващи, неспособността им да подобрят икономическите показатели върху бъдещите поколения", подчерта депутатът.

Поне половината от инфлацията се дължи на политиката на правителството, смята Вълчев.

"Най-добрата социална политика беше да се подкрепи бизнеса, което го нямаше в актуализацията, предложихме го още миналата година през октомври на служебното правителство, защото компенсацията на повишените цени на ел.енергията означаваше да пресечем инфлацията", коментира Вълчев.

По думите му най-голямото обедняване е заради инфлацията. Растат разходите за храна в детските градини, а откакто предложиха компенсация от 25 ст. за гориво то скочи с 40 ст. на литър, без да има икономически причини, посочи народният представител.

Вълчев акцентира и върху увеличаване на средствата за редица сектори, по предложение на депутата и колегите му от ПГ на ГЕРБ-СДС. 

"Само за образованието средствата са 150 млн. лв за училищно и предучилищно образовавние, 27 милиона лева за висше образование, защото управляващите го бяха забравили", подчерта той.

"С поправения бюджет от опозицията увеличихме парите за заплати в МВР с 20%" , посочи и старозагорският народен представител от ГЕРБ - СДС Маноил Манев, като призна, че е обезпокоен от редица проблеми, един от които е как ще бъдат разпределени тези средства от настоящия министър.

"В момента на колегите им се налага да плащат застраховките на автомобили от джоба, поръчките за полицейски униформи са сринати, поръчките за гуми на служебните автомобилите са сринати", коментира Манев. 

"Този бюджет като структура, като баланс беше направен от екипа на ГЕРБ- СДС Кирил Ананиев и финансистите от ГЕРБ - СДС", добави още старозагорският депутат. 

"Приехме в петък на първо и второ четене промяна в Закона за мерки и действия по време на извънредно положение, която касае експертните решения на хората с увреждания. Решенията, които бяха изтекли и изтичат към 31 март дадохме срок да са валидни до края на декември, като условието е тези лица да имат подадени заявления към РЗИ за преосвидетелстване до 15 юли, за да може системата на експертиза, която е изключително натоварена, да компенсира забавянето и хората да могат да получат плащания", обясни старозагорският народен представител от ГЕРБ-СДС Илиана Жекова.

Погрешно е добавката от 60 лв. да бъде включена към основния размер на пенсиите, защото това противоречи на пенсионния модел, е мнението й.

"На практика всеки един български гражданин, който сега работи и внася осигуровки, независимо колко осигурителен стаж ще натрупа, в момента сигналът, който дават управляващите с това предложение е, че когато дойде време този човек да се пенсионира той ще получава 60 лв наравно с човека, който има по-малък осигурителен принос в пенсионната система", обясни тя.

"Смятаме, че тези добавки от 60 лв можеха да се изплащат през системата на Агенция за социално подпомагане, защото това е правено по време на управлението на ГЕРБ, работещо е и би могло да се разграничи пенсията и осигурителния принос на всеки пенсионер от това всички да получават еднаква сума към основия размер на пенсиите", категорична е Жекова.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Красимир | старозагорски | Вълчев | народен представител

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори