Марица Изток няма да получи 160 милиона, обещани от Борисов, но рискът за работните места в комплекса остава

От партията поискаха информация и за това по кой стратегически документ към днешна дата се ръководи управлението на комплекса, предвид неяснотите по предоговаряне на НПВУ, липсата на приети актуални Стратегия за устойчиво енергийно развитие и ИПЕК, както и подменената Пътна карта за климатична неутралност на РБ.

 15.02.2024 12:54
Марица Изток няма да получи 160 милиона, обещани от Борисов, но рискът за работните места в комплекса остава

Вчера Министърът на енергетиката опроверга думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който обеща 160 млн. лв. за ТЕЦ2 и Мини Марица Изток още тази седмица. Той отрече към настоящият момент да има планирана финансова подкрепа за Минно-енергийния комплекс. Радев потвърди, че такава сума е налична в БЕХ, но не се планира да бъде отпускана в момента. Това стана ясно в следствие въпроси от народният представител от Възраждане Искра Михайлова.

От партията поискаха информация и за това по кой стратегически документ към днешна дата се ръководи управлението на комплекса, предвид неяснотите по предоговаряне на НПВУ, липсата на приети актуални Стратегия за устойчиво енергийно развитие и ИПЕК, както и подменената Пътна карта за климатична неутралност на РБ. Михайлова припомни, че срещу тази пътна карта миньори и енергетици протестираха през октомври миналата година, в следствие на което Народното събрание я измени, премахвайки всички години за поемане на ангажименти за приключване на въглищните мощности. По искане на ЕК обаче картата отново е с текстове като: “Изготвяне и прилагане на добивна програма на „Мини Марица-изток“ с точен разчет за откривката и добива, имайки предвид неизбежното намаляване на производството с оглед на поетапното извеждане от експлоатация на топлоелектрическите централи не по-късно от 2038 г.” (стр.4). Министърът не даде ясен отговор,  но заяви, че има идеен проект за газифициране на комплекса, който предстои да бъде реализиран.

След въпрос от Възраждане за работните места стана ясно, че е преподписана работната програма за 2024 година, такава каквато е предоставена от ръководството на Мини Марица Изток, но отказа да поеме ангажимент за това до кога ще бъдат гарантирани работните места. Към днешна дата вече има отказани заявки за закупуване на въглища от Контур Глобал, чийто договор изтича и няма яснота дали те ще продължат да работят или ще преминат към ремонтни дейности. Това пряко касае количествата за добиване на въглища от рудниците. Министърът призна, че има застрашени работните места в тази централата в много близко бъдеще и че в момента се водят разговори с МТСП.

Източник: Възраждане, пресцентър

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери места | Марица | карта | изток | Мини | министърът | комплекса | днешна | Възраждане | работните

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Методи Коев 15.02.2024 13:27

А твоите обещания шматко лъжлива какви бяха и къде си сега че Борисов от години неуправлява


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори