Георги Кадиев, БСП: Първият въпрос към министъра на енергетиката ще е за комплекса "Марица-изток"

Ангажиментът към енергийния комплекс е 100%-ов и БСП няма никакво колебание. Ще искаме промяна в Плана за възстановяване и устойчивост, където е записано преминаване към газова централа, каза още Кадиев.

 02.08.2021 14:40
Георги Кадиев, БСП: Първият въпрос към министъра на енергетиката ще е за комплекса "Марица-изток"

При среща с икономическия екип на "Има такъв народ", в която среща участвах от името на коалиция "БСП за България" заявих много ясно, че сме против затварянето на "Мини Марица-изток" и преминаването на газ и че наше условие е да се продължи работа по сегашния модел максимално бързо чрез преговори с Брюксел, за да може да се намери технологично решение в близко бъдеще, но все пак да не се поставя крайният срок от затваряне 2025 година, както е написано в Плана за възстановяване и както е разписал премиерът Борисов през 2019 г. Това каза на пресконференция старозагорският народен представител Георги Кадиев. 

Нядавам се, че тази точка ще влезе в писменото споразумение с ИТН, за да е ясно кой какви ангажименти поема, допълни депутатът.

Ангажиментът към енергийния комплекс е 100%-ов и БСП няма никакво колебание. Ще искаме промяна в Плана за възстановяване и устойчивост, където е записано преминаване към газова централа. Ако имаме среща с бъдещия МС, първият въпрос към министъра на енергетиката ще е свързан с бъдещето на комплекса "Марица-изток", каза още Кадиев.

Ангажиментът към енергийния комплекс е на цялата парламентарна група на коалиция "БСП за България", днес е проведена среща при Корнелия Нинова с експерти, милеещи за комплекса, пред тях тя отново е потвърдила позицията на партията и ангажимента на БСП, допълни другият старозагорски депутат от левицата Георги Гьоков.

Старозагорските народни представители коментираха и свършеното по темата за концесията за добив на подземни богатства от находище "Кереч Търла", която предизвика протести и недоволоство. 

Георги Кадиев е провел среща заедно с представители на инициативния комитет на протестиращите при министъра на енергетиката. В писмо пък  министърът на околната среда и водите информира народният представител от Старозагорски избирателен район, че решението по ОВОС е  с изтекъл срок.

Ще продължаваме да изискваме от държавата да намери начин да развали тази концесия, защото смятаме, че е опасна за здравето и благосъстоянието на хората от тези 11 села, коментираха депутатите.

"От 2013-2014 година БСП се занимава с концесията, много хора се опитват сега да яхнат темата, което не би трябвало да бъде така. Ние имаме последователни и категорични позиции оттогава", припомни Гьоков, който и сега отправи актуални въпроси по темата.

Той коментира и друго обещание, свързано по време на кампанията със селата Трояново и Бели бряг, във връзка с политиката на Мините по отчуждаване на имотите на жители.

"Предстои да попитаме Министерство на енергетиката какви са изгледите хората да получат справедливо обезщетение", каза още Гьоков.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери БСП | концесията | ангажимент | комплекса "Марица Изток"

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори