В Япония откриха нов вид вирус

В периода от 2014 до 2020 г. при 7 пациенти е регистрирана неизвестна инфекция, характеризираща се с повишена температура и намаляване на броя на тромбоцитите и левкоцитите в кръвта. Сред тях няма смъртни случаи.

 04.10.2021 22:31
В Япония откриха нов вид вирус

В Япония е идентифициран неизвестен досега вирус, който, заразявайки хората, може да причини остра треска. Новият патоген, наречен Йезо вирус, се предава чрез ухапвания от кърлежи. Описание на откритието е публикувано в списанието „Nature Communications“.

В периода от 2014 до 2020 г. при 7 пациенти е регистрирана неизвестна инфекция, характеризираща се с повишена температура и намаляване на броя на тромбоцитите и левкоцитите в кръвта. Сред тях няма смъртни случаи.

Изследователи от университета Хокайдо, заедно с колеги от други университети и медицински институции в Япония, извършили генетичен анализ на вируса, изолиран от кръвни проби от двама пациенти от остров Хокайдо, заразени през 2019 и 2020 г., и установили, че това е нов, неизвестен досега патоген от рода Orthonairovirus, който включва и вируса на конгоанската хеморагична треска.

Учените го нарекли Йезо вирус (YEZV) на древното историческо име на остров Хокайдо. Филогенетически новият вирус е близък до вирусите Сулин и Тамди, открити съответно в Румъния и Узбекистан. Последният наскоро предизвика няколко случая на остра треска при хора в Китай.

За да определят вероятния източник на вируса, изследователите са проверили проби, събрани от диви животни в района между 2010 и 2020 г. и са открили антитела срещу новия вирус при елен и миещи мечки, и РНК на вируса в три основни вида кърлежи на остров Хокайдо.

"Вирусът Йезо изглежда се е разпространил в Хокайдо и причинява заболяване, когато се предава на хора от животни чрез кърлежи", каза директорът на изследването Кейта Мацуно, вирусолог от Международния институт по борба със зоонозите. „Нито един от случаите, за които знаем, не са били фатални, но е много вероятно болестта да бъде открита извън Хокайдо, затова спешно трябва да проучим нейното разпространение."

На следващия етап от изследването учените планират да проследят възможното разпространение на новия вирус сред диви животни и хора в цяла Япония. За да направят това, те трябва да съберат информация за пациенти, които са били в болници в страната със сходни симптоми.

Източник: БГНЕС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Япония | вирус | треска | Хокайдо

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори